Техногигантът Facebook помага на полицията в САЩ да издирва жени,

...
Техногигантът Facebook помага на полицията в САЩ да издирва жени,
Коментари Харесай

Facebook дава данни на полицията в САЩ за търсещите аборт

Техногигантът Фейсбук оказва помощ на полицията в Съединени американски щати да търси дами, които търсят способи да заобиколят новите ограничавания върху аборти, заяви Gizmodo.

След анулацията на " Роу против Уейд " (ключовото решение, което легализираше абортите на федерално ниво) от американския Върховен съд, немалко щати одобриха нови закони, които лимитират преждевременното преустановяване на бременност. Някои, надлежно, търсят лекарства или медицински услуги в сивия бранш, или различен щат.

41-годишна жена от Небраска и 17-годишната ѝ дъщеря са подсъдни за незаконен аборт и нелегално изхвърляне на останките от ембрион. Майката е осигурила на щерка си лекарства. А Meta, майчината компания на Фейсбук, е осигурила основни доказателства - известия, които са били поискани поради изхвърлянето на фетуса, само че са разкрили и покупката на лекарства.

Важно е да се означи, че в този случай тийнейджърката е била бременна в 6-ия месец - когато абортът е противозаконен в множеството страни по света, в това число у нас. А Небраска е един от щатите, в които абортите към момента са законни - до 22-рата седмица.

В 12 други обаче към този момент има налице цялостна възбрана. Някои като Луизиана, Арканзас, Алабама, Тенеси и други даже не позволяват изключения при обезчестяване или инцест. И там има към този момент случаи на дами, които търсят метод да създадат аборт.

Технологичните компании в Съединени американски щати по принцип имат политика да оказват помощ на органите на реда при следствия. Хората на Зукърбърг акцентират, че дават единствено изисканата информация, като отхвърлят доста всеобхватни искове и дават информацията единствено в случай че искът следва интернационално приетите стандарти за човешки права. Компанията получава по 400 000 такива желае годишно, като болшинството от тях, несъмнено, не са свързани с аборти.

Информация на полицията дават и доста онлайн аптеки, открива проучване на американския уебсайт ProPublica. Тракери има даже и на уеб сайтове, особено създадени и рекламирани като продаващи лекарства за аборт.

Според адвокати в Съединени американски щати обаче доста постоянно държавните организации и институции изискват прекалено много данни, а фирмите нямат необикновен интерес да влизат в контакт с тях или да пазят данните на потребителите си - в последна сметка болшинството не са клиенти на платформите, а стока.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР