Техните предци преди няколко столетия, в търсене на по-добър живот,

...
Техните предци преди няколко столетия, в търсене на по-добър живот,
Коментари Харесай

Кои са поморите и как създават културата на руския Север?

Техните предшественици преди няколко епохи, в търсене на по-добър живот, се озовават в този недопечен край.

Как тези елементарни риболовци съумяват не просто да оцелеят тук, само че и да основат един необикновен културно-стопански феномен?

 Поморското село Сюзма на река Сюзма в Архангелска област

Поморското село Сюзма на река Сюзма в Архангелска областАлександър Лискин/Sputnik

Животът на Бяло море дори и през днешния ден си остава сложен. Постоянно се усеща диханието на Северния ледовит океан. Повече от половин година водата е скована от ледове, а през останалото време бушуват свирепи стихии. Сега тези земи приличан на същинска пустота. Но това не е било постоянно по този начин. До XVIII век  – „ прозорец към Европа “, само че отстъпва тази си роля на издигнатия от Петър I Санкт Петербург.

 Сумпосад

СумпосадПавел Кузмичов

Към хората, които живеят по крайбрежията на Бело море (затова се назовават помори), действителността има високи условия. Те би трябвало да имат богатирско здраве и издръжливост, мощен дух и деятелност. Хората тук се изхранват освен с търговия, само че главно с рибно дело, тъй като земеделието в тези сурови условия е на практика невероятно.
Откъде са пристигнали поморите?
 Поморски костюми

Поморски костюмиархивни фрагменти

Корените на народа се намират във Велики Новгород. Този съветски град в предишното владее земите на север и съперничи с Москва за водеща позиция. Според поморския етнограф Иван Дуров (1894-1938), първите поданици на Беломорието са саамите (лопари), които са прогонени от финландците, а те от своя страна са прогонени от шведите и карелите. През XIV век господари стават новгородците.

Те „ плануват в девствения завършек на далечното и сурово Бяло море благосъстояния за себе си – животни, риба и сол “, . 

 Сумпосад

СумпосадПавел Кузмичов

Така и става. Поморите сполучливо се занимават с лов на риба, корабостроене и добиване на сол. А обитаемоте места на първите колонисти участват на картите и до ден сегашен – Сумски Посад (1436), Варзуга (1466), Умба (1466) и доста други.

 Поморци старообредци

Поморци старообредциСвободен източник

„ Хората търсят единомишленици, с които да се групират в общности, с цел да могат дружно да се занимават с разнообразни занаяти, това ги кара да се заселят към реките, които се вливат в Бяло море “, споделя краеведът от Центъра за поморска просвета в Беломорск Светлана Кошкина.

 Кем

КемПавел Кузмичов

В средата на XV век управляващите в Новгород подаряват своите беломорски земи на неотдавна учредения Соловецки манастир. Два века по-късно манастирът се разпалва против църковната промяна и неговите земи са предадени на страната.
Как поморите търгуват с Европа
 Поморец при започване на XX век

Поморец при започване на XX векНиколай Шабунин

Докато Петър I не съкратява пътя до „ прозореца към Европа “ през Балтийско море, този „ прозорец “ е Поморието. Поморите оферират на европейците ръжено брашно, лен, масло, а получават морска риба, кафе, чай, фешън тъкани и бижута. Чуждестранните товари поморите насочат от Архангелск към останалата част на Русия по реката Северна Двина.

 Вирма

ВирмаПавел Кузмичов

Работата тук е печеливша, фамилиите на поморските риболовци си разрешават хубави къщи, облекла, битови принадлежности, които не са налични за другите райони на страната.

 Златно бродиране

Златно бродиранеПавел Кузмичов

Много фамилии съхраняват присъщите украси за главите на омъжените дами – повойници, които са бордирани със златни влакна, споделя Ирина Илина, учител по поморски занаяти в Беломорск. „ Майсторките продават по няколко хиляди донца за повойници на един пазар, имаме неща, които са на повече от 150 години.

 Фотографии на Олга

Фотографии на ОлгаПавел Кузмичов

„ На тази фотография от 30-те години моята баба Капитолина и прабаба Василиса носят такива повойници, които са богато украсени с перлени влакна “, споделя нейната ученичка Олга. 

 Жени и девойки в национални костюми

Жени и девойки в национални костюмиИрина Лапшина

„ Обеците, с които съм, също са на прабаба ми. Баба има и гривна, и верижка с висулка. Живееха пищно. Поморите имат вяра, че „ колкото по-красива е дамата, толкоз по-достоен е мъжът “. Обличайки своята жена красиво, мъжът усъвършенства имиджа си. Ще си бродирам повойник и ще заедно съм с него през лятото “, довършва тя. 
Как приказват и защо пеят поморите?
 Хор за поморски песни към жп. клуб ст. Сорокски, 1937 година

Хор за поморски песни към жп. клуб ст. Сорокски, 1937 г.Свободен източник

Поморите имат специфичен северен акцент, който актуалният руснак би схванал доста мъчно. Например, те назовават ​​дългата лодка „ карбас “, сърповидна коса – „ горбуша (сьомга) “. Казват за умрял човек – „ морето го взе “. Тези думи доближават до нас с помощта на етнографа Иван Дуров и неговия речник от 12 000 думи от 1934 година (подробно може да се запознаете с речника ) 



Валери Матицин, Генади Хамелянин/ТАСС

„ Жителите на селата към момента имат своята интонация – окат и цокат “, споделя Виктор Василиев, началник на Поморския национален хор. Почти половин век той събира поморски фолклор, посещавайки отдалечени села на Бяло море. Той съумява да запише десетки хиляди остарели песни в автентично осъществяване. „ Поморите пеят за любовта, за ветровете, за морето, за упованието на завръщането на мъжете си от лов на риба, а песните се пеят на няколко гласа, без инструментален акомпанимент и със опазване на личния акцент “. Артистите на хора под негово управление и до през днешния ден пеят по метода, по който са пели поморите. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР