Техника за над 270 000 лева е осигурена за петте

...
Техника за над 270 000 лева е осигурена за петте
Коментари Харесай

Нова техника за над 270 000 лв. е осигурена за петте специализирани училища в страната

Техника за над 270 000 лв. е обезпечена за петте профилирани учебни заведения в страната. Тя е по план " Образование за утрешния ден " на Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ".

Закупената техника е за деца с нарушено зрение или слух- специфични камери, устройства за надзор с взор и FM-системи.

Теодор от шести клас в специфичното учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение " Луи Брайл " в столицата показва по какъв начин работи специфичната " PEARL " камера. Тя се включва към преносимия компютър и сканира текста, който Теодор е подготвил. После, посредством особено приложение компютърът изчита текста - в тази ситуация разказът " Крали Марко ".

Теодор споделя, че камерата му оказва помощ в ученето, тъй като чете текстовете вместо него.

" Всякакви неща - документи, листове, всевъзможни неща. Това ми оказва помощ да запомня текста, само че ми би трябвало малко време, с цел да ми слегне ", показа Теодор Тодоров.

" Помага, тъй като, когато има лист, който не е на Брайл, невиждащите няма по какъв начин да го прочетат и оказва помощ, тъй като сканира въпросният лист и си има приложение, в което като влезеш то го чете ", сподели шестокласничката Александра Каймакчиева.

В единадесети клас също има PEARL камера. С нея работи Петър Огнянов.

" За незрящи хора е добре, налично е, това е най-важно. Чете се всичко, доста е налично за незрящи хора, положително е ", изясни Петър Огнянов.

Училището е получило общо 10 сканиращи камери по план " Образование за утрешния ден " на Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ".

" Ние сме доста щастливи, че имахме опцията посредством плана да стигнат до нас тези техники. Камерите, които са за децата с нулево зрение, супер доста подкрепят тяхната работа както и подготовката им за интензивно включване по-късно в социума, тъй като те построяват автономия ", разяснява заместник- шефът по образователната активност в Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение " Луи Брайл " - Десислава Ралчева.

Един от преподавателите е Георги Минчев. Той работи от 28 година в учебното заведение и също употребява камерите, защото е с повредено зрение.

" Помагат несъмнено доста новите технологии, това е просто гражданска война във опциите на хората със зрителни увреждания, с цел да получават и усвояват от ден на ден и по-разнообразна информация ", сподели основният преподавател в учебното заведение Георги Минчев.

В учебното заведение учат 137 слепи и слабовиждащи деца от подготвителна група до 12 клас. Но има и деца с голям брой увреждания. За тях по плана са предоставени пет устройства за надзор с взор. Петър не може да приказва и да употребява ръцете си, само че употребява погледа си. Чрез устройството той би трябвало да избере две идентични животни.

" Много, извънредно потребни. При състояние, че при нас в бранша с голям брой увреждания множеството деца се невербални. И задачата в действителност на този план е да се даде глас на тези, които не могат да приказват ", разяснява старши учителят Йоана Ангелова.

Софтуерът за връзка употребява и Валентин, който е с аутизъм. Той беседва посредством мишката на компютъра.

" По принцип е извънредно потребен, тъй като ние даваме глас на децата, които нямат развита тирада или тя не е изцяло разбираема за близките и тъкмо посредством това устройство получаваме противоположна връзка от тях ", акцентира експертът по промяна на отзивчивите нарушавания в Специално учебно заведение за възпитаници с нарушено зрение " Луи Брайл " Диана Керемедчиева.

Училището за деца с нарушен слух в столицата, в което учат 280 възпитаници, пък е получило три FM-системи. Те се състоят от микрофон, който се носи от учителя и приемници, които са за децата и са свързани с техните слухови апарати. Чрез системата звуците се усилват и почистват.

" Помага на децата с повреден слух да възприемат по-правилно дадени думи, фрази, текст, даже им оказва помощ също по-добре да се поправят, в случай че не произнасят вярно дадена дума единствено по слухов път ", изясни началният преподавател в Специално учебно заведение за деца с повреден слух Камелия Захариева.

" Трябват, хубаво е че МОН обезпечи тази опция за учениците с повреден слух, тя им дава по-добри, по-големи благоприятни условия. Желателно е всички класове да могат да се възползват, само че в случай че не е допустимо и този вид е добър ", сподели шефът Севделина Джонгарска.

Общо за петте профилирани учебни заведения - две в София и по едно във Варна, Пловдив и Търговище по плана е обезпечена техника за 270 000 лева

" Смятам, че безпределно малко техника сме взели при изискване, че технологиите толкоз бързо се развиват, че все нови неща излизат на пазара. Надявам се в идващия план да можем да заложим устройства, които са нужни и това ще стане с непрекъснатата връзка сред министерството и шефовете на учебни заведения, естествено ", съобщи специалистът " Програми и планове " в Министерството на образованието и науката Светослав Насвади.

Например, в учебното заведение за деца с нарушено зрение биха желали да имат брайлови екрани, в това за деца с повреден слух - повече FM- системи.

Автор: Елиана Димитрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР