Техника за деца с нарушено зрение или слух за над

...
Техника за деца с нарушено зрение или слух за над
Коментари Харесай

Специализирани училища в страната се сдобиха с нова техника

Техника за деца с нарушено зрение или слух за над 270 000 лв. ще могат да употребяват в петте профилирани учебни заведения в страната , заяви Нова телевизия.

Тя е обезпечена по план " Образование за утрешния ден " на Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Става въпрос за специфични камери, устройства за надзор с взор и FM-системи .

Т.нар. " PEARL " камера се включва към преносимия компютър и сканира текста , който даден възпитаник е подготвил. После, посредством особено приложение компютърът изчита текста. За незрящите устройството е потребно, защото единствено чете текстовете и употребява листове, които не са на Брайл.

Софтуерът за връзка пък , които беседват чрез мишката на компютъра. могат да бъдат употребявани от деца с аутизъм. По думите на в особено учебно заведение по този начин се дава глас на децата, които нямат развита тирада или тя не е изцяло разбираема за близките.

FM-системите се състоят от микрофон, който се носи от учителя и приемници, които са за децата и са свързани с техните слухови апарати. Чрез системата звуците се усилват и почистват.

Директори на учебни заведения за деца с увреждания показват признателност за получените придобивки. Според тях устройствата, които МОН обезпечава са опция за учениците да подобрят знанията си.
 Над 3200 души с увреждания ще бъдат настанени в нови обществени центрове
Над 3200 души с увреждания ще бъдат настанени в нови обществени центрове

Процесът се реализира по мярката " Продължаваща поддръжка за дълготрайна грижа "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР