Техническа експертиза на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов

...
Техническа експертиза на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов
Коментари Харесай

Експертиза: Снимките от спалнята на Бойко Борисов са автентични и не са манипулирани

Техническа експертиза на фотосите от спалнята на премиера Бойко Борисов демонстрира, че в тях няма монтаж и в допълнение култивиране с фотопрограми, твърди уеб сайтът "Биволъ ". Медиата дружно с друго издание - "E-вестник ", са дали за разбор 9 фрагмента, получени общо от тях.
"От 9-те фотоси 3 са изцяло "девствени ", не са пипани с "Фотошоп ", нито са променяни датите на снимане в метаданните (бел. Биволъ - метаданни са разказвателен текст, интегриран в кода на фотографията, в който се съдържа времето на снимане, тип фотоапарат, смарт телефон, данни за диафрагма, скорост и др.) ", написа "Биволъ " в обява по тематиката. В шест от фотосите са изменени метаданни, с цел да не си проличава по кое време са правени.
Кадрите, които в сряда (17 юни) бяха изпратени до редица медии демонстрират главно нощното шкафче в стаята, в което има банкноти по 500 евро (две снимки), пари и кюлчета (една), а от горната страна - револвер (на всички). На една от фотосите се вижда и спящият министър председател. Още в същия ден той удостовери достоверността само на тази фотография, само че остави комплициране с изказванието, че до момента не е спял с револвер до главата, а към този момент ще го прави. Борисов дефинира фрагментите като компромат и загатна, че някой е влизал, с цел да наглася и да снима.
Все още няма публична информация дали прокуратурата ще ревизира фотосите и каква инспекция ще извърши. Проверка стартира в НСО, с цел да откри по какъв начин министър председателят е сниман до момента в който спи.

Какво демонстрира техническата експертиза
От "Биволъ " изясняват, че фотосите са проверявани с стратегия, която записва използването на програмен продукт и с нарастване до 1600 %, с цел да се търси интервенция в тях. Техническата експертиза е включвала и характерни разбори като Noise Analysis, Error Level Analysis, Luminance Gradient, Clone Detection и Level Sweep. Публикувани са и истинските получени файлове, с цел да могат и други експерти да създадат инспекции.
От медиата изрично декларират, че в фрагментите липсват следи от монтаж.
Това значи, че в случай че нещо е манипулирано - то е на самото място и по-късно е било снимано, а не че фрагментите са обработвани. Чекмеджето е било снимано най-малко три пъти (заради другите елементи към него).
Данните демонстрират, че фрагментите са правени с iPhone 6, а единствено този с Борисов - с iPhone 6S.
"Само на фотографията, на която се вижда спящият Борисов, има интервенция и с "Фотошоп ", която се състои в съразмерно понижаване на размера на изображението в пиксели с почти 50% по отношение на истинското на IPhone 6S (с какъвто е правена снимката). Няма изрязване на части от фрагмента, допустима е лека промяна на бляскавост и контрастност ", написа "Биволъ ".

Кога са правени фрагментите
Според медиата този кадър е бил изработен на 13 август 2017г. (денят е неделя) в 17:15 часа (в обявата на "Биволъ " часовете са дадени и със секунди). Метаданните са изменени и съгласно тях фотографията е от бъдещето - 4 август 2021г. (месецът не е редактиран).
Още три фрагмента са от 2017 година - два от 25 септември (направени с разлика от няколко секунди следобяд в 15:18 часа, денят е понеделник, единият от фрагментите не е с добър фокус. В чекмеджето се виждат единствено банкноти от 500 евро) и една от 12 декември (вторник, 14:19 часа - още веднъж се виждат банкноти, само че има разлики с тези от предишната).
Четири фотоси съгласно разбора са от януари 2019г. Всички те са направени на 4 януари (денят е петък) сред 16:24 и 16:25 часа и демонстрират както общ проект на стаята, по този начин и още веднъж чекмеджето със наличието му (от разнообразни гледни точки) - този път с изключение на банкноти се виждат дребни златни кюлчета и пликове. За тези фрагменти е маркирано още, че мокетът е мрачен и стените са в друг цвят.
Има и още един кадър от 6 февруари 2019г. (сряда, 12:11 часа), чекмеджето е затворено, само че се виждат другите нормални предмети на нощното шкафче.
"Биволъ " прави и калкулации, анализирайки какво се вижда като банкноти (ако те са същински и надолу няма попълване с бели листчета) на другите фрагменти в чекмеджето има сред 800 хиляди и 1 млн. евро. Според изданието - револверът е "Глок " 17С, а на някои фрагменти на земята до нощното шкафче има бутилка скъпо уиски, която се разпознава по капачката и опаковката.
Различните интервали на снмиките демонстрират, че са правени от човек (хора), който е имал достъп до премиера най-малко година и половина и са пазили фрагментите до момента. Това слага и въпросите дали има още фотоси и какви.

Засега за създателя на фрагментите има единствено хипотези, както и кой ги популяризира
След като Борисов удостовери, че фотосите са от спалнята му в резиденция "Бояна ", той изясни, че тя е на един етаж с кабинета и тоалетната и че на срещи там е ходила и Изпълнителната комисия на ГЕРБ. С това той насочи вниманието и към някогашния си най-верен човек в партията - Цветан Цветанов, който разгласи, че я напуща в деня, в който бяха разпратени фрагментите. Друга версия ги свързва с НСО, само че някогашни шефове на службата обясниха, че гардовете нямат достъп до спалнята на премиера. Анализатори разясниха, че Борисов доста добре знае кой е създателят на фотосите и може да разбере посланието.
Снимките бяха изпратени през guerillamail (временен имейл адрес - б.р.), както и аудиозаписът, за който се твърди че е на премиера. Айпи адресът, от който са изпратени фотосите също е български, от мрежата на A1, само че това може да се манипулира.
Те са втората офанзива против Борисов за седмица. Премиерът ги разгласи за компромат, изработен като по учебник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и съобщи, че го нападат, тъй като не могат да го бият на избори и тъй като България върви към отпадане на мониторинга от Брюксел и към финансова и парична самостоятелност. Обвини и президента Румен Радев, че го снима с дрон, на което президентът реагира с подигравка и разгласи, че изказванието отклонява вниманието от значимите въпроси На 12 юни в платформата за шерване на видеосъдържание YouTube изтече аудиозапис, за който се твърди, че е на премиера, който приказва по телефона. От изреченото се схваща за напън посредством държавен регулатор над частна компания, за офанзива против претендент за евродепутат от опозицията в разгара на абсурда към къщите за посетители предходната година и че има предварителна информация по кое време следва да бъде упрекнат зам.-министър. Пет дни след приключването на записа прокуратурата се самосезира и стартира инспекция.
Засега няма удостоверение дали записът и фрагментите са с един и същи създател и спедитор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР