Техеран засилва репресиите срещу протестиращите на фона на разрастващо се

...
Техеран засилва репресиите срещу протестиращите на фона на разрастващо се
Коментари Харесай

За какво протестират в Иран

Техеран ускорява репресиите против протестиращите на фона на разрастващо се шести ден неодобрение. От началото на протестната вълна са убити повече от 20 души, стотици са задържани из цялата страна.  Властите са изпратили спомагателни сили за сигурност в доста градове на страната, а министерството на разузнаването заяви, че „ подбудителите и подстрекателите “ са разпознати и „ скоро ще се заемем с тях “ – заричане за нови репресии.

„ С всеки минал ден, закононарушението на задържаните става по-тежко и наказването им ще е по-тежко. Вече не ги дефинираме като протестиращи за правата си, а като съперници на режима “, съобщи шефът на революционния арбитражен съд в Техеран Муса Газанфарабади. Думите му оспорват казаното от по-умерения президент Хасан Рухани през уикенда, че би трябвало да се обезпечи „ свободно пространство “ за протестиращите.

Привържениците на твърдата ръка бяха насърчени през вчерашния ден и от първото изказване на висшия лидер аятолах Али Хаменей. Пред държавната телевизия той упрекна международния скрит план за проблемите на ислямистите в Техеран – обичайната изразителност, която също влиза в несъгласие с по-умерения звук на президента.

„ Тези хора не одобряват заповеди от чужбина и мнозина са излезли на улиците поради своите чувства и своите проблеми “, сподели в събота Рухани.

Кои са протестиращите

Според наблюдаващите те са аморфна маса с разнообразни мотиви за неодобрение и претенции. Има хора, които не могат да намерят работа, има такива, които имат работа, само че не са получавали заплати от месеци, има опозиционно настроени.

В столицата, наводнена от силите за сигурност, протестиращите са млади. 90% от задържаните са на възраст под 25 година съгласно вътрешното министерство. Те нямат никакъв спомен от монархията и съвсем никой не е взел участие в политическите митинги през 2009 година В същото време водачите на тогавашните митинги не поддържат сегашните.

Сегашните митинги няма водачи и обгръщат единствено няколко огромни града.

За режима неналичието на водачи е в допълнение усложнение – митингите не могат да бъдат „ обезглавени “. За сметка на това насилието се усилва и част от протестиращите употребяват оръжие – по този начин бяха убити 11-годишно дете и боец от елитната Революционна армия.

Участниците във вълненията се събират на многочислени дребни групи – това ги прави затруднява неутрализирането им и спирането на механизма за готовност посредством приложението Telegram и мрежата Амад Нюз, управлявана от сина на ирански набожен модернизатор в заточение. Властите не съумяха да пресечен връзката даже и откакто ограничиха достъпа до Telegram, с който са свързани 40 млн. иранци.

За какво стачкуват

Фактът, че протестиращите нямат единна цел се илюстрира и от разнообразието на протестните лозунги, отбелязва Би Би Си. Исканията им са стопански, вътрешно и външно политически.

На първия митинг на 28 декември в Машхад групите скандираха „ Смърт на Рухани “ – против икономическата политика на държавното управление. Смята се, че този митинг е бил проведен от съперници на Рухани от консервативния лагер на ислямистите. Друг девиз от Машхад беше „ Смърт на високите цени “.

Лозунгът „ Смърт на диктатора “ обаче се отнася по-скоро за висшия лидер аятолах Али Хаменей. Призивът се появи за пръв път по време на „ зелената гражданска война “ – митингите през 2009 година, чува се и в този момент в доста градове.

Особено известен измежду техеранските студенти е политическият девиз „ Реформатори и консерватори, играта свърши “.

„ Шах Реза, почивай в мир “ пък е слоган, който отпраща към първата половина на 20 в., когато отпред на страната е шах Реза Пахлави, властнически всемирски държател, съперник на теокрацията и реформатор.

„ Не Газа, не Ливан, моят живот е Иран “, скандират и в този момент, както и през 2009 година част от недоволните, с апел да спре финансирането на съдружниците на Техеран в Близкия Изток. Подобно е и посланието на „ Напуснете Сирия, мислете за нас “ против колосалната военна и политическа поддръжка за Башар Асад. В същия дух е и посланието „ Смърт на Русия “ – поради съдействието сред Москва и иранския хайлайф.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР