IRGC на Иран провежда военни учения на спорни острови, претендирани от ОАЕ

...
Техеран, Иран – Корпусът на гвардейците на ислямската революция на
Коментари Харесай

Техеран, Иран – Корпусът на гвардейците на ислямската революция на Иран (IRGC) започна военни учения, за да покаже готовността си да защити три спорни острова, които Обединените арабски емирства (ОАЕ) претендират за свои.

Елитните сили проведоха необявените учения рано в сряда, главно край бреговете на Абу Муса, които заедно с Голям Тунб и Малък Тунб са острови в Персийския залив, които Иран контролира, но напоследък все по-често стават обект на политическо напрежение.

През 1971 г. тогавашният шах на Иран изпрати кралския флот до трите острова в устието на стратегическия пролив Ормуз, след като британците изтеглиха силите си от днешните ОАЕ.

Оттогава лидерите на емирствата твърдят, че островите принадлежат на тях, с подкрепата на други арабски държави. Иран отхвърли тези твърдения, като отхвърли възможността за каквито и да било преговори относно тяхната собственост.

Миналия месец външното министерство на Иран привика руския пратеник в Техеран, за да протестира срещу съвместното изявление на Русия със Съвета за сътрудничество в Персийския залив (GCC), което оспорва правата на Иран над островите.

Китай, друг стратегически съюзник на Техеран, предприе подобен ход през декември, като президентът Си Дзинпин подписа съвместно изявление с GCC, в което се подкрепя правото на ОАЕ да предприеме международни действия относно собствеността върху островите.

Това също накара иранското външно министерство да извика китайския посланик в Техеран, за да протестира срещу този ход.

В сряда IRGC разположи набор от самолети, плавателни съдове, ракети и превозни средства, за да покаже готовността си за мобилизация на островите.

Държавните медии казаха, че военноморските сили на IRGC за първи път са представили нов кораб, въоръжен с ракети с обсег от 600 км (372 мили), докато балистични ракети Fath с обсег от 120 км (74 мили) и крилати ракети Ghadir с обсег от повече от 300 км (186 мили), също инсталирани на островите.

Изображенията от ученията показват голям брой служители по сигурността, системи за противоракетна отбрана и противовъздушни оръжия, разположени на островите. Държавните медии казаха, че IRGC също е използвала дронове и плавателни съдове с дистанционно управление и е симулирала сценарии за бърза реакция за защита на островите.

„Островите в Персийския залив са честта на великата нация на ислямски Иран и като деца на тази смела нация ние сме длъжни да защитаваме нашата чест“, Алиреза Тансири, главнокомандващ на военноморските сили на IRGC, каза на церемония за отбелязване на началото на ученията.

Хосейн Салами, главнокомандващ на IRGC, повтори позицията на Иран, че Техеран и неговите арабски съседи са напълно способни да защитават регионалните води сами и не се нуждаят от присъствието на „чужденци“.

„Докато пръстите ви са на спусъците, нашите хора са спокойни и нашата територия е безопасна“, каза той на войниците, събрани на церемонията по встъпването в длъжност.

Последното учение и коментарите също идват, когато Съединените щати все повече разполагат войски и оборудване в региона в заявен отговор на неотдавнашното конфискуване на няколко кораба от Техеран.

Хиляди американски войници и моряци са изпратени в регионални води на десантни кораби и десантни кораби, добавяйки към редица бойни самолети и реактивни изтребители и един разрушител, които вече са изпратени.

Пентагонът заяви, че този ход е в отговор на предполагаемите опити на Иран да „застраши свободния търговски поток в Ормузкия проток и околните води“, през който минава около една пета от световния петрол.

Миналата седмица Иран представи нова крилата ракета, наречена Абу Махди, с заявен обсег от повече от 1000 км (621 мили), за която каза, че може да насочи конкретно самолетоносачи на САЩ в региона, ако е необходимо.

Ракетата е кръстена на Абу Махди ал-Мухандис, присъединилият се към Техеран иракски командир, който беше убит заедно с висшия генерал на Иран, Касем Солеймани, при удар на американски дрон в Багдад през януари 2020 г.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР