Тефтерчето на Христо Ботев бе показано в Националната библиотека Св.

...
Тефтерчето на Христо Ботев бе показано в Националната библиотека Св.
Коментари Харесай

Националната библиотека пуска дигитално копие на тефтерчето на Ботев

Тефтерчето на Христо Ботев бе показано в Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий ". То бе част от изложбата " Перо и знаме ", отдадена на 140-годишните начинания от основаването на библиотеката и на 170 година от рождението на Христо Ботев.

Става дума за извънреден документ, който до някъде е засечен от надалеч по-известното тефтерче на Васил Левски, само че той е с не по-малко значение за нашата история, съобщи пред БГНЕС един от уредниците на експозицията.

" Това е бележниче, което Христо Ботев води като мемоари в последната и решителна година от своя живот от средата на 1875-та до последните дни на живота си - качването си на парахода " Радецки ". Става дума за извънредно значим документ ", изясни той.

 170 години от рождението на Христо Ботев
170 години от рождението на Христо Ботев

" Но... стига ми тая премия - да каже нявга народът: умря бедняк за истина, за истина и за независимост... "

В тефтерчето има мемоари за негови сметки за персонални разноски , по този начин и в неговата активност като издател, като стихотворец. Вътре виждаме ръкописен вид от стихотворението " Васил Левски ", което се разграничава от печатния по-късен вид. Виждаме метода, по който Ботев е усъвършенствал своите текстове.

Вътре са записани имената на неговите четници , както и имена на кандидат-четници, както и имена на кандидат-четници - хора, изявили предпочитание да вземат участие, само че по една или друга причина не са взели участници.

Това тефтерче ни дава опция да се докоснем до индивида Христо Ботев. Едно е историческия облик, иконата Христо Ботев - нещо, което е залегнало в съзнанието на всеки от нас още от ученическата пейка.
Друго е погледът в един малко по-личен проект. Например, на една от страниците виждаме арабска сентенция, която му е направила доста мощно усещане , изясняват наличието на тефтерчето.

 1166 души вземат участие в тазгодишния поход по стъпките на Ботевата чета
1166 души вземат участие в тазгодишния поход по стъпките на Ботевата чета

Започна 120-километровия преход Козлодуй-Околчица

Изложбата " Перо и знаме " включва документална експозиция в 8 витрини с книги, репродукции и други материали, както и Power Point презентация, която всеки клиент може да види на специфичен екран.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР