Тефлоновият Марк - така наричат шеговито нидерландския премиер, който отново

...
Тефлоновият Марк - така наричат шеговито нидерландския премиер, който отново
Коментари Харесай

Тефлоновият Марк: защо нидерландците харесват Марк Рюте


" Тефлоновият Марк " - по този начин назовават шеговито нидерландския министър председател, който още веднъж завоюва изборите. Скоро Рюте ще бъде министър председателят, управлявал най-дълго Нидерландия. И то въпреки че не всичко върви безпрепятствено. Защо го харесват?

Марк Рюте: " Аз съм супер горделив "

Без опити по време на пандемия - евентуално това е било мотото на близо една четвърт от нидерландските гласоподаватели, дали своят вот доверие на Марк Рюте, който ръководи страната им към този момент 10 години. Неговата Народна партия за независимост и народна власт завоюва най-вече гласове - съгласно първите прогнози, тя получава 36 от общо 150 места във втората камара на Народното събрание. Факт, който кара Рюте да се усеща " супер горделив. " " За четвърти следващ път сме най-голямата партия в страната. "
Редакцията предлага
Защо нидерландците харесват Рюте

В нидерландските медии от дълго време шеговито го назовават " тефлоновия Марк " заради способността му да отблъсква всички опасности с лекост - по този начин, както водата се стича по тефлоново покритие. Скандалът с детските надбавки, който през януари накара държавното управление да подаде оставка, в действителност можеше да значи край за Рюте и партията му.. Както стана ясно при започване на годината, службите са позволили груба неточност. И макар че този скандал се развихри по време на ръководството на Рюте, гласоподавателите по този начин и не го наказаха за това.

Може би тъй като неговата Народна партия на свободата и демокрацията е благосклонна към бизнеса? Факт е, че Нидерландия от години е в стопански подем. Същевременно обаче просветителната и здравната система незабавно се нуждаят от промени и вложения. Наемите и цените на парцелите порастват, обществените заплащания стават все по-малки. Ножицата сред небогати и богати се разтваря все по-широко. И във връзка с пандемията Рюте не се оправи ослепително. Първоначално той не искаше да натоварва сънародниците си със строги правила и ограничавания и заложи на стаден имунитет. Дори и когато обаче се видя, че тази тактика не може да бъде удържана, Рюте продължи да отсрочва строгите ограничавания чак до момента в който нидерландските лечебни заведения се препълниха. През януари бе натрапен корав локдаун, в това число възбрана за излизане на открито след 21 часа, което извади по улиците хиляди младежи и хора, отричащи ковид. Кадрите от експанзията и насилието по нидерландските улици обиколиха целия свят. Вместо да потърси първопричината за гнева, Рюте просто дефинира митингите като " престъпни дейности " и завърши тематиката. В реалност огромна част от нидерландците не го упреква за това. Точно противоположното: съгласно допитванията, доста нидерландци са удовлетворени от метода, по който Рюте се оправя с пандемията.

Освен всичко останало Марк Рюте притегля големи благосклонности с персоналния си метод на живот. Премиерът живее все по този начин в скромното си жилище в Хага, върви на работа с велосипед, държи фамилията си надалеч от медиите и името му не се забърква в никакви скандални истории. Накратко: той въплъщава работливия и спестовен нидерландец.

Ето, че в този момент с следващата си победа Рюте е изправен и пред редица върхове: след единствено година и половина той ще влезе в историята като най-дълго управлявалия нидерландски министър председател. А когато през есента Ангела Меркел освободи канцлерския пост в Германия, точно Марк Рюте ще бъде и най-дълго управлявалия министър председател на масата за договаряния в Европейски Съюз.

Рюте и визията му за Европейски Съюз

Що се отнася до неговата визия за Европа, тя е пределно ясна: съгласно него Общността би трябвало да се концентрира върху главните си задания - търговия, миграция, отбрана на външните граници, политика на сигурност и отбрана на климата. Същевременно Рюте е песимистичен към широкообхватните оферти за промени на френския президент Еманюел Макрон. Освен това Рюте не поддържа апела за " повече Европа ". Европейски Съюз би трябвало да дава обещание по-малко, само че да дава повече, споделя той. " Все повече и повече Европа не дава отговор на проблемите на хората. "

В така наречен " Ханзейска лига " Рюте е събрал дребни страни от Средна и Северна Европа, чиито управници застъпват същата позиция. Нидерландия взе участие и в клуба на " Спестовната четворка ". А измежду спестовните, Рюте се счита за най-стиснатия. Фактът, че помощта от проекта за възобновяване от ковид в размер на 750 милиарда евро, няма да се изплаща единствено под формата на безплатни средства, както възнамеряваха Германия и Франция, а и като заеми, които би трябвало да бъдат върнати назад, се дължи основно на упоритата опозиция на нидерландския министър председател. Малко преди парламентарните избори, Марк Рюте въпреки всичко трябваше да показва, че пази парите на своите гласоподаватели - и упорства за промени в подмяна на финансова помощ.

Марк Рюте поддържа твърдо и намаляването или прекъсването на европейските пари за страните, които нарушават върховенството на закона. Унгария и Полша желаеха непременно да предотвратят сходно решение и блокираха бюджета на Европейски Съюз и проекта за възобновяване от пандемията в продължение на седмици. Това от своя страна накара нидерландските либерали да предложат радикални ограничения. " Като опция може да се мисли за Европейски Съюз без Унгария и Полша - само че това би било нуклеарната алтернатива ", сподели тогава нидерландският министър председател.

И на финала: спрямо останалите европейски страни, успеха на Марк Рюте не е изключително впечатляваща. Но в пъстрия партиен ландшафт на Нидерландия с над 20% елементарно ставаш първи. Там няма 5-процентна преграда. Резултатът от това: от общо 37 партии, взели участие в изборите, цели 17 влизат в Народното събрание. И това единствено по себе си е връх.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР