Тече реставрация на уникалните стенописи в храма Св. Архангел Михаил

...
Тече реставрация на уникалните стенописи в храма Св. Архангел Михаил
Коментари Харесай

Реставрират уникални стенописи в църквата Св. Архангел Михаил в Хасково

Тече реституция на неповторимите фрески в храма " Св. Архангел Михаил " в Хасково. Това заяви на спонтанен брифинг през днешния ден настоятелството и свещенослужителите в църквата.

Живописта под покрива и сводовете му са от построяването на божия дом през 1861 година. Той е разгласен за монумент на културата с национално значение.

Още фотоси вижте тук >>>

Проектът е за над 77 000 лв., като от тях 58 000 лв. са от Министерството на културата, а останалите - от дарения от миряните.

Планираната за реновиране повърхност на сакралната живопис е 112,5 квадратни метра. Самата реституция се прави по механически и живописен план, утвърден от Националния институт за паметниците на културата, работи се и по събрани исторически данни.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
Ремонтът планува и в допълнение да бъдат възобновени и към 150 изчезнали гипсови орнаменти.

" Реставрацията трябваше да стартира още през пролетта, само че пандемията осуети началото на дейностите. Амбицията ни е да приключим до края на годината, макар че срокът е март 2021 година ", сподели отец Златко от храма.

По негови думи акцентът е върху места с към този момент изчезнали изображения и потъмнени от времето сектори от фреските.

" Работата е комплицирана и трудоемка ", уточни Николай Чергаров от 7-членния екип реставратори. Той дефинира стенописите като впечатляващ образец за майсторството на гръцката църковна живописна школа от средата на 19 век.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР