Тече активна проверка за емисиите от европейската прокуратура. Не знам

...
Тече активна проверка за емисиите от европейската прокуратура. Не знам
Коментари Харесай

Екоминистърът: По документи всичко с емисиите е било наред

" Тече дейна инспекция за излъчванията от европейската прокуратура. Не знам до къде е стигнала. Ние сме предали цялата информация и оказваме подпомагане. Не знаех за инспекцията на европейската прокуратура за операции с отделяните излъчвания от избрани централи, само че бях наясно, че има сходен проблем, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова-Благова.

Както е известно Европейската прокуратура заяви на 27 февруари, обвързвано със подозрение за измами с излъчванията на парникови газове от тецове и топлофикации, свързвани с предприемача Христо Ковачки. Беше конкретизирано, че частно сдружение, отговорно за инспекцията на излъчванията парникови газове на тецовете и топлофикациите в България, е разследвано за хипотетично подаване на фалшифицирани отчети до българските управляващи. "

Ден откакто стартира инспекцията, неправителствената организация, съгласно който пропуски на държавната администрация са довели до " спестени " за пет години близо 75 млн. евро от скица за укриване на излъчвания парникови газове от въглищни топлоцентрали, свързвани с Ковачки.

 От 2021 година страната ревизира парниковите излъчвания на тецовете, резултат към момента няма От 2021 година страната ревизира парниковите излъчвания на тецовете, резултат към момента няма

" Проблемът е разпознат от 2017 година, вижда се, че има понижаване на коефициентите, което дава индикации за понижаване излъчвания на парниковите газове от избрани оператори ", разяснява министърът през днешния ден. Тя добави, че през 2022 година, когато е шеф на Изпълнителната организация по околна среда, направени инспекция на всички документи за излъчванията - лабораторни разбори, проби и така нататък

" Проверката е по документи. Така е изпълнена нормата на закона. Всичко с документите е било наред ", добави Росица Карамфилова-Благова.

 Политиците за Ковачки: Всички са чували за проблеми, само че чакат европрокуратурата да каже Политиците за Ковачки: Всички са чували за проблеми, само че чакат европрокуратурата да каже

Попитана - на кого са благосъстоятелност централите, които се проверяват за операции, министърът отхвърли да отговори с аргумента, че в схемата за излъчванията има 135 оператора и тя не е длъжна да знае притежателите им, които ги има в съответните регистри.

Екоминистерството направи карта на противозаконните сметища

Росица Карамфилова-Благова уточни, че екоминистерството е направило карта на точките на замърсяване от противозаконни сметища. За момента в нея са нанесени над 400 точки.

" Местните управляващи имат период до 31 март да ги почистят. Ако не бъде свършено ще има наказания за кмета, като санкциите стигат до 30 хиляди лева при рецидив ", сподели министърът. Тя добави, че са изпратени писма и до Агенция " Пътна инфраструктура ", с цел да почистят сметища край автомагистрали и пътища.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР