Теч на данни от руски имейли и публични факти показват,

...
Теч на данни от руски имейли и публични факти показват,
Коментари Харесай

Правиш Турски поток с Русия и започва да ти върви. Как Владимир Малинов стигна до поста министър на енергетиката

Теч на данни от съветски имейли и обществени обстоятелства демонстрират, че държавно сдружение и неговият шеф вземат участие в правенето на " изчезналата " Пътна карта на " Турски поток " и възлагането и контрола на градежа на газопровода в България. Данните приказват за нарушавания. Но началникът е номиниран за министър.

Възможно ли е в разгара на скандал, който свързва градеж за милиарди с държавни средства, геополитика, война и прикриване на политическа отговорност, за министър да бъде определен човек, който има роля в тази игра?

Краткият отговор е „ да “. В петък номинираният за длъжностен министър председател Димитър Главчев уточни Владимир Малинов за министър на енергетиката.

Малинов е шеф на държавната компания „ Булгартрансгаз “ . Това е сдружението, което разпореди градежа, а в този момент се разпорежда с продължението на газопровода „ Турски поток “ през България. Това е тръбата, която публично се споделя „ Разширение на газопреносната инфраструктура на „ Булгартрансгаз ” ЕАД редом на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница ”, а някогашният министър председател Бойко Борисов и партията му ГЕРБ назовават „ Балкански поток “.

В петък, когато Главчев показа листата с предложенията си за служебни министри, реагираха остро против номинациите на Калин Стоянов за Министерство на вътрешните работи, на Мария Павлова за правораздаването и на Георги Гвоздейков - за превоза.

Защо обаче интерес буди и Владимир Малинов и кой е той?
Моментът на номинацията
Номинацията на Малинов за министър идва в миг, в който Народното събрание, която да ревизира събитията към изгубването на Пътната карта за продължението на газопровода „ Турски поток “. Това е документ за развиване на газопреносната система на България, подписан през 2017 година от Теменужка Петкова (ГЕРБ) като министър на енергетиката и президента на съветската " Газпром " Алексей Милер в Санкт Петербург.

Няколко седмици по-рано картата беше оповестена от групата за битка с дезинформацията, която се назовава Bg Elves. Документът се появи от теч на данни от пощата на съветски политици. Преди това в продължение на години редица институции твърдяха, че Пътната карта е изчезнала.

От тази карта излиза наяве по какъв начин Русия е поръчала, проектирала и в последна сметка построила продължението на " Турски поток " в България за сметка на България и в своя изгода.

В теча се съдържат данни, че управлението на „ Булгартрансгаз “ и самият Малинов са били добре осведомени с множеството нарушавания, свързани с възлагането и метода на градеж и ръководство на газопровода, както и че са взели участие в правенето на Пътната карта, която предхожда строителството и която институциите споделяха, че не могат да открият.

Малинов е отпред на „ Булгартрансгаз “ от февруари 2018 година - годината, в която сдружението афишира публичната поръчка за създаване на продължението на „ Турски поток “ в България.

Минути след оповестяването на номинацията от придвижване БОЕЦ реагираха:
Цели прикриване на следите от закононарушенията за „ Турски поток " Движение БОЕЦ
„ Назначението на Владимир Малинов за длъжностен министър на енергетиката цели прикриване на следите от закононарушенията за „ Турски поток “.

Движението беше едно от най-активните в следствието на нередности към градежа на газопровода.

Реакция имаше и от Антикорупционния фонд, друга организация, която има редица следствия, свързани с „ Турски поток “, както и от BG Elves.
Пътят до „ Булгартрансгаз “ в сянката на Кумгейт
За работата и активността на Малинов преди да застане отпред на „ Булгартрансгаз “ не се знае доста. Преди да оглави държавната компания, той управлява ръководство " Правно " в нея. Именно в тази си роля се включва в правенето на Пътната карта за " Турски поток ", съгласно изтеклите данни от преписка на съветски политически лица.

В началото на 2018 година Малинов е определен за член на управителния съвет на компанията, когато тя краткотрайно е управлявана от Таня Захариева .

Захариева тогава е упълномощена да съставлява сдружението до избор на ново управление. В същото време, до момента в който е член на управителния съвет на „ Булгартрансгаз “, тя е и ръководител на общинския съвет в Хасково.

Само няколко месеца по-рано, в края на 2017 година, името на Захариева попада в така наречен спекулация Кумгейт. Тогава депутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева разгласи, че другари и родственици на депутата от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев са получавали назначения на общински и държавни постове.

В управата на „ Булгатрансгаз “ преди, а и по-късно има и други хора, свързвани с ГЕРБ около " Кумгейт ".

Тогава, както и към днешна дата, член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е Георгица Стоянова, която е брачна половинка на Малинов.

Заедно с Малинов в управлението на „ Булгартрансгаз “ влиза и брачният партньор на пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова - Делян Димитров . През 2022 година джипове на формалния строител на „ Турски поток “ - саудитският " Консорциум Аркад “, се оказаха в двора на къщата на Арнаудова и Димитров.

В последна сметка при започване на 2018 година Малинов застава отпред на „ Булгатрансгаз “, а единствено година по-късно стартират и забележимите дейности по градежа на „ Турски поток “.
Пътната карта и газопроводът на Русия
Ролята в построяването на „ Турски поток “ през България на ръководеното от Малинов „ Булгартрансгаз “ е основна. Компанията по документи е притежател на тръбата.

На 21 декември 2018 година " Булгартрансгаз " разгласи търг за планиране, доставка на съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на газопровод от турската до сръбската българска граница.

Резултатите от публичната поръчка бяха оповестени през април 2019 година На първо място се класира саудитският " Консорциум Аркад " , а на второ - „ Газово развиване и уголемение в България “ (ГРРБ). Последното се оказва директно обвързвано с съветската компания за произвеждане на тръби ТМК през сдружението „ Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.П. - клон България “.

В края на май " Бултаргрансгаз " отхвърля да подпише контракт с “Аркад ” и желае да даде градежа на ГРРБ. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) блокира това желание. Няколко месеца по-късно въпреки всичко е подписан контракт с „ Аркад “ - след правосъдни каузи и съглашение българският клон на ТМК да се включи - и градежът стартира.

По-късно се схваща, че саудитската компания е заслон, а действително всички действия се правят от подизпълнители съвсем напълно от Русия и Беларус.

Годината е 2019-та, само че стъпките са заложени в неоткриваемата в България Пътната карта от 2017 година Именно това стана ясно в изтеклите мейли на съветския народен представител Александър Бабаков и сътрудника му Евгений Зобин. От теча на данни през март 2024 година се схваща че още през 2017 година планът и градежът са контрактувани с съветската страна, тя взе участие и в процеса на избор на компаниите, които в края на 2019 година публично стават известни като подизпълнители на „ Аркад “, и в намирането на финансиране за другояче " българската " тръба.

Данните от кореспондецията на Бабаков и хора към него на процедура уличават „ Булгартрансгаз “ и страната, в лицето на Министерство на енергетиката, в нарушавания на Закона за публичните поръчки и други нередности.

Народното събрание основава комисия за инспекция на всички данни и условия по тематиката.

Нещо повече.

От изтекли мейли през лятото на 2023 година стана ясно, че сред опита за дисквалифициране на „ Аркад “ и оповестяването на консорциума в последна сметка за строител на „ Турски поток “ в България, в Истанбул се организира среща на „ българската, съветската и арабската страна “.

В нея се разисква съглашение сред „ Аркад “ и представители на сдруженията от обединяването ГРРБ. Дискутира се и евентуално финансиране на плана от „ Газпром “ и съветски банки. От кореспонденцията се схваща, че в последна сметка е „ реализирано общо схващане с Аркад “.

През септември 2023 година Свободна Европа изпрати въпроси до „ Булгатрансгаз “ дали техен представител е командирован в Истанбул по това време, само че от държавното сдружение отхвърлиха.

Данни с изтеклите имейли на Зобин свързват директно Малинов с Пътната карта., се вижда, че през 2017 година Малинов е извършал ремонти по част от документите, свързани с Пътната карта, когато тя е изпращана до „ Булгартрансгаз “. Тогава той още е отпред на правната дирекция на държавната компания.

През 2021 година от сдружението пишат в отговор на въпроси по Закона до достъп на социална информация от съдружие „ БОЕЦ “, че не разполагат с „ пътни карти, меморандуми и съглашения “.

След двата теча на мейли на високопоставени съветски политически лица, свързани с „ Турски поток “, Владимир Малинов нито един път не е коментирал тематиката. " Булгаргрансгаз " не отговори на въпроси на " Свободна Европа ", свързани с Пътната карта и достоверността ѝ, когато тя беше оповестена от Bg Elves.
Политически реакции
На фона на всичко това партията, която е най-пряко обвързвана със градежа на „ Турски поток “ – ГЕРБ, отхвърля тръбата да е строена в нарушаване на закони и я афишира за печеливш план. Бойко Борисов сподели, че се " гордее " с него.

До момента политическите сили в Народното събрание не са коментирали в публични позиции избора на Владимир Малинов за длъжностен енергиен министър.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР