Те умеят да плуват, да се катерят по скалите и

...
Те умеят да плуват, да се катерят по скалите и
Коментари Харесай

Може ли да си опитомите амурска котка?

Те умеят да плуват, да се катерят по скалите и да ловят риба. Но надали ще съумеете да ги видите да го вършат.

„Котенце, към този момент се стопли, ще излезеш ли на-накрая? Трябва да се прибирам“. С тези думи жителката на Приморието Светлана уговаря малко котенце да излезе отдолу под колата ѝ. Преговорите не престават повече от час и в последна сметка котката дипломатично изчезва в гората.

Независимо от благата осанка с големи очи и меки лапички, котката, която е решила да ревизира ходовата част на автомобила, не е домашна. Тя е хищник, включен в Червената книга. Запознайте се с амурската (или далекоизточната) горска котка.
Обичат водата
 Юрий Смитюк/ТАСС

Амурската горска котка е северен татковина на бенгалската, която населява тропическите гори на Индонезия и островите на Япония. Понякога я назовават амурска леопардова котка – поради шарката на козината ѝ.

Също като бенгалските, амурските котки обожават водата и населяват места, ситуиран близо до водоеми.

В Приморието огромна част от популацията им е съсредоточена по крайбрежията на огромното езеро Ханка, обградено с гори. Фотографите натуралисти са ги забелязвали и в националния парк „Земята на леопарда“.

За разлика от доста котки, амурските плуват прелестно и ловят освен гризачи, само че и риба, в случай че им се наложи. Горските котки се катерят освен по дърветата, само че и даже по скали, като устройват засади от върховете им.
Уникална багра
 Юрий Смитюк/ТАСС

Също като тигрите и леопардите, окраската на козината на амурските котки е самостоятелна – нещо като пръстовите отпечатъци при хората. Тя е с разнообразни тонове – от бледожълто до кафява с разнообразни петна. По гръбнака им по предписание има три линии, а по челото – две.

За разлика от другите неголеми котки (европейската горска котка и степната котка) при амурската краката са по-дълги и тя бяга доста бързо, като на процедура „виси“ над земята.
Никой не знае каква е популацията им
 Виталий Анков/Sputnik

Шансовете да видите тази котка в дивата природа са по-малки, в сравнение с да срещнете тигър, въпреки че те живеят в съседство. Далекоизточната горска котка е включена в Червената книга и се счита за толкоз рядка, че даже няма хора, заели се със задачата да преброят броя на представителите ѝ. Въпреки това, локалните считат, че през последните години популацията се усилва.

„По-рано котетата се срещаха рядко – два-три пъти годишно и то, в случай че имаш шанс. Но през последните два месеца видях трийсетина. Те започнаха да крадат кокошките и патиците на локалните хора. По нивите има повече храна – през тази година има доста фазани, и явно броят им се е увеличил“, разяснява Светлана във видеото си с котката-„автомонтьор“.

Горските котки се срещат доста рядко и в зоопарка: в Русия те живеят в Барнаул, Владивосток, Иркутск, Нижни Новгород и Москва, а в чужбина – в Хелзинки. Живеят до 14-18 години.https://www.youtube.com/embed/CzpjysQ87Og
Хванати в кражба
Обикновено дивите животни се стараят да живеят по-далеч от шума и от хората, само че амурските горски котки от време на време въпреки всичко вършат нападения в селата, с цел да понижат популацията на кокошките и на гъските. В локалните издания понякога се появяват вести за хванати раирани хищници и то млади, избрали по-лесен метод да ловуват. В момента на залавянето си те наподобяват извънредно недоволни и съскат.https://www.youtube.com/embed/Ju2W75Pys6Y?start=11

След „задържането“ котките се преглеждат от ветеринари, а по-късно експерти от локалните центрове за избавяне на животни ги връщат в родните им гори – по-близо до природата и по-далеч от домашните гъски.
Често ги бъркат с домашни
 Виталий Анков/Sputnik

Ако погледнеш тази котка, тя наподобява едно към едно на дворния котарак! Меки лапички, ярки линии, пухкава опашка. И все пак той е малко по-голям (около 5-6 кг, като зимата качва още малко), муцуната е с друга форма, очите ѝ са големи и има хищническо изражение. Въпреки това, до момента в който са дребни, горските котки провокират надалеч по-голямо трогване и даже от време на време разрешават на туристите да ги погалят.

Има случаи, в които поданици на Далечния изток са вземали котки от пътя, бъркайки ги с елементарни. Това коте на име Забава, е открито от хора в безпомощно положение на към двуседмична възраст, след което те го прибират и стартират да го хранят с бутилка. Но откакто пораства, се оказва, че това въобще не е домашна котка. Показват го на ветеринаря и излиза наяве, че хората са избавили същинска котка от Червената книга. Само вижте какъв брой сладко си играе с ветеринаря и по какъв начин след това ръмжи при типа на храна. А това е още бебе.https://www.youtube.com/embed/4Z8i9y1xyA8

Разбира се, да държиш такава котка у дома е закононарушение! Освен че е в Червената книга и ловът ѝ е неразрешен по закон, за горската котка е доста значимо да живее измежду дивата природа. Въпреки това, има бракониери, които ги ловят и след това ги продават за домашни любимци.

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР