Те се бяха покатерили по пътни знаци и светофари, по

...
Те се бяха покатерили по пътни знаци и светофари, по
Коментари Харесай

Завършекът е само началото за този пионерски Ливърпул

Те се бяха качили по пътни знаци и светофари, по строителни скелета и кранове, по камери за следене на скоростта и кофи за отпадък. Всички желаеха да видят този тим – и освен по улиците на Ливърпул с парадираната Европейска купа, а и по целия свят поради изумителния развой до спечелването.

Само преди девет години това бе един клуб на ръба на банкрут. Само преди четири години той бе в цялостна безтегловност и с неразбираема посока. Мениджърът му жертваше свои доверени помощници, с цел да избави кожата си след серия срамни резултати, отпред с унизително 6:1 против Стоук Сити и 2:1 против Астън Вила на „ Уембли” в полуфинал за Купата на Англия. Също по този начин бе тръгнал на кръстоносен поход с хората от Трансферния комитет, тъй като егото му не можеше да одобри зубъри статистици от тъмните стаички да му диктуват кого да притегли в състава си. За седем години сред 2010-а и 2017-а бе достигнато едно-едничко присъединяване в Шампионската лига, за което по-добре да не си отваряме устата.

Днес имаме клуб, който ознаменува окончателното си завръщане в европейския хайлайф с трофея от „ Метрополитано”, който непрекъснато печели рекордни доходи в своята история, който е пионер в потреблението на специфични статистически модели за довеждането на трансферната си политика наоколо до съвършенството и който влюбва цялата планета с всепомитащия си футбол и неговия проектант от Шварцвалд.

Идването на високия рус мъж с черната бейзболна шапка на „ Анфийлд” бе като целувката на принца за спящата хубавица и от този момент всички части от пъзела като че ли сами си отидоха по местата. Юрген Клоп е социалист по сходство на Бил Шанкли и има вяра, че никой не може да успее самичък, че всеки един човек в клуба има своя значим принос за общия триумф и би трябвало да бъде оценен уместно. Затова и назначението на трансферния гуру Майкъл Едуардс за състезателен шеф, без никакъв опит преди този момент на сходна служба и след години на вътрешни войни с Брандън Роджърс, следва да бъде сложено като близко по значение до това на Клоп.



Едуардс беше част от гореспоменатия Трансферен комитет, който е виновен за идването на нешлифовани диаманти като Филипе Коутиньо, Даниел Стъридж, Емре Джан, Роберто Фирмино, Джо Гомес и на един от изненадващите герои на сезона – Дивок Ориги. В същото време Роджърс хабеше така и така лимитираните запаси на клуба за скъпи посредствени до слаби играчи като Кристиан Бентеке, Адам Лалана и Деян Ловрен.

Собствениците от ФСГ си взеха поуките след похабяването на куп пари също и за Анди Каръл, Стюърт Даунинг и Чарли Адам. Резултатът се видя този сезон, когато взетите със средствата от продажбата на Коутиньо (Алисон и Вирджил ван Дайк) помогнаха за 3-тия най-голям общ брой от точки изобщо в историята на Премиър Лийг и триумфа в Европейската купа. За съпоставяне, покупките след продажбите на Фернандо Торес и Луис Суарес донесоха… уволняване надлежно на Кени Далглиш и Роджърс.

Едуардс работи в удивителен екип със статистика Йън Греъм, шефа по рекрутирането Дейв Фалоус и основния скаут Бари Хънтър. Те и чиновниците им – математик, астрофизик и някогашен чиновник на ЦЕРН, вършат по този начин, че да бъдат бити всички закони за % сполучливи прехвърляния в историята, а Клоп и ФСГ им имат вяра изцяло. (Особено откакто Едуардс убеди германеца да купи Мохамед Салах, а не набелязания от самия управител Юлиан Брант.) На „ Анфийлд”, където песните са натурален звуков декор, към този момент всички пеят в една тоналност. В това число и шефът на академията Алекс Ингълторп, ангажиран да създава новите Джерард, Карагър и Фаулър. Неслучайно бе извоювана и младежката Купа на Англия този сезон с победа не над кого да е, а над Манчестър Сити.



Димките, факлите и еуфорията от парада в неделя обаче не трябва да замъгляват визията на всички предводители на Ливърпул. Има занапред още какво да се усъвършенства и на, и отвън терена, с цел да се реализира големият цялостен капацитет на клуба и тима. Очевидно е към този момент, че „ Анфийлд” не може да побере даже и половината от искащите да гледат всеки мач в този храм, а е срамно и това, че се обрисува трибуната Коп скоро да се окаже най-малката на стадиона. Клоп е най-хубавият очевидец за това какво може да е въздействието на импозантна естрада поради опита си до Жълтата стена. Тепърва би трябвало да се осребрява и новата популярност с всевъзможен жанр спонсорски контракти, които още са надалеч от стойностите на тези на безконечния противник Манчестър Юнайтед, при все това той е в този момент в безвремието на Ливърпул от интервала 2010-2015 година.

На терена пък има няколко незапълнени дупки за коригиране, с цел да бъде завършен шедьовърът на Клоп, като точно те бяха причина за мъчителната загуба на борбата за купата. За да бъдат свалени от трона блестящите Ман Сити и Джосеп Гуардиола, Ливърпул просто няма право да разчита на постоянно подготвен да го саботира състезател като Ловрен във значим мач и на ялова двойка вътрешни халфове по едно и също време.

„ Червените” биха били изцяло невъзможни за прекъсване, в случай че към Трент Александър-Арнолд и Анди Робъртсън от фланговете се добави и опасност от вътрешността на терена. Наби Кейта се чака да изригне дефинитивно идния сезон и би обезпечил нужната искра, само че би трябвало и още една „ осмица” с сходни характерности. Не е ясно дали отсъствалият година Алекс-Окслейд Чембърлейн ще може да се върне на остарялото си равнище, а и Джордан Хендерсън, и Джорджиньо Вейналдум, и Джеймс Милнър имат очевидните си ограничавания в градежа и управлението на играта като „ осмици”. Това се видя даже и в последните два финала в ШЛ.



Местенето на Джо Гомес на десния бек единствено с цел да бъде вкаран Ловрен в единайсеторката пък бе едно от дребното, само че решаващи неверни решения на Клоп в сезона. Това първо разруши една идеално работеща защитна машина, а след това докара и до загубите на „ Парк де Пренс” и „ Етихад”, които можеше да оставят с празни ръце заслужаващия най-накрая огромен триумф тим. Ето за какво привличането на най-малко двама бранители за опция на титулярите наподобява най-разумният ход. При сгъстената стратегия и битката за седем купи идния сезон би трябвало да се играе на несъмнено в защита, с цел да се пестят старания на целия отбор, и няма място за саботьори и сантименти.

По същата причина и пазаруването и на един повсеместен нападател за нападателната тройка, който да е най-малко близо до гения им, също е неотложно. Салах, Фирмино и Садио Мане това лято ще са с националните си тимове на континенталните шампионати на Африка и Южна Америка, откакто предишното лято бяха на Мондиала в Русия. Две години те изкараха съвсем без травма, само че залагането на тази карта за трета подред е еднакво на съветска рулетка, най-малко при упоритости за удължение на сполучливата линия в очертаващия се изнурителен сезон.

А откакто довърши задачата си от сърцераздирателния Киев в Мадрид, в този момент Ливърпул ще желае да довърши и задачата да направи по този начин, че възможен нов рекорден общ брой точки в лигата този път да не го остави с празни ръце. Това би утвърдило напълно легендата на сегашния тим.



Преди четири години Юрген Клоп изведе за първи път „ червените” в мач с Тотнъм с скамейка с Адам Богдан, Конър Рандал, Жоао Тейшейра, Джером Синклеър и Джордан Ибе. В събота той завоюва най-големия триумф в кариерата си. Само на пръв взор това наподобява свършек на цикъл – в действителност е началото на напълно нов. И целият свят, дружно със стълпилите се по улиците на Ливърпул в неделя хора, няма самообладание да види идната стъпка в развиването на този същински пионер измежду клубовете.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР