Те са съпрузите, които стоят зад една от най-успешните ваксини

...
Те са съпрузите, които стоят зад една от най-успешните ваксини
Коментари Харесай

След ваксините срещу COVID, BioNTech очаква ваксини срещу рака до 2030 г.

Те са съпрузите, които стоят зад една от най-успешните ваксини против COVID-19 - тази на Pfizer/BioNTech. А в този момент се надяват, че тя може да е пътят към нови способи за лекуване на разнообразни типове ракови болести.

През 2008 година професорите Угур Шахин и Йозлем Тюречи основават немската компания " BioNTech ", която изследва нова технология за лекуване на рак, основаваща се на осведомителна РНК (иРНК). Когато пандемията от ковид удря мощно целия свят, те си партнират с " Pfizer ", с цел да употребяват научния си метод за основаването на ваксина против вируса - и съумяват.

Благодарение на това достижение в този момент двамата учени споделят, че са създали още пробиви и по повод за имунизациите против рак, които могат да станат действителност през идващите години.

В изявление за BBC професор Тюреци разказва по какъв начин технологията на иРНК, която е в основата на имунизацията против Коронавирус на Pfizer/BioNTech, може да бъде пренасочена по този начин, че да подтиква имунната система да нападна раковите кафези вместо нахлуващите коронавируси.

Запитан по кое време имунизациите против рак, основани на този принцип, ще бъдат подготвени за приложимост за пациенти, проф. Сахин показва, че те биха могли да бъдат налични " преди 2030 година ".

Всъщност потреблението на иРНК за изработката на ваксини не е било потвърдено до появяването на Коронавирус. Успехът там обаче окуражи учените и в битката срещи рака. Медицинските тествания на " BioNTech " стартират доста преди пандемията и демонстрират някои ранни окуражаващи сигнали.

" Всяка стъпка, всеки пациент, който лекуваме в нашите изпитвания на рака, ни оказва помощ да разберем повече за това против какво се борим и по какъв начин да се оправим с него ", споделя проф. Тюречи.

`РНК-ваксината
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР