Те са от мъжки пол, но не се идентифицират като

...
Те са от мъжки пол, но не се идентифицират като
Коментари Харесай

Нито мъже, нито жени: запознайте се с „мухес“ от Мексико

Те са от мъжки пол , само че не се разпознават като мъже. И то от дребни. Те се обличат и гримират като дами, само че в същото време не се дефинират като дами. Запознайте се с мухес – третият пол на Мексико, който съществува още от времето на сапотеките.

Въпреки че обществото ги приема и почита от епохи, мухес настояват, че са дискриминирани и нямат достъп до приблизително обучение . За да продължат да учат те би трябвало да сменят идентичността си. Но в Мексико това е дълг и комплициран развой.

„ В просветителната ни система не ни позволяват до приблизително обучение, защото се обличаме като дами. Затова не вървим на учебно заведение. Работим обичайни неща - стилистки, шивачки, плетачки, тъкачки, полови работнички, готвачки, фризьорки “, споделя Бииниса Карильо.

На по този начин наречените Велас - обичайни празници на района от предиспанската ера така наречен мухес акцентират своята еднаквост, танцувайки в пъстри рокли. Те са част от културата на сапотеките , само че не всички утвърждават ролята им в обществото.

Мухес не престават да се борят за своето място в мексиканското общество. Въпреки всичко Оахака е образец за разнообразие и приемливост.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР