Те са два съседни народа, но напрежението между тях не

...
Те са два съседни народа, но напрежението между тях не
Коментари Харесай

Искат ли обикновените руснаци война с Украйна

Те са два прилежащи народа, само че напрежението сред тях не приказва за другарство. Украинците се притесняват, че Русия може да ги нападне. Въпреки очевидните разлики в размера и мощта, от другата страна на границата доста хора се опасяват от същото.

Допреди малко двете дами са разглеждали изложбите в Музея на успеха - по този начин назовават Централния музей на Великата Отечествена война в Москва, отдаден на успеха на Съветския съюз над нацистка Германия. На излизане от входа му споделят, че обстановката през днешния ден наподобява прекомерно сходна на тогавашната: Русия още веднъж е жертва на експанзията на Запада.

"Америка доста желае да стартира тази война ", споделя пенсионерката Олга Петрова пред Ню Йорк Таймс. "НАТО желае да докара войските си до нашата граница. Те търсеха слабото ни звено и откриха Украйна. "

На същото мнение - че Съединени американски щати и техните съдружници желаят да възпламенят война сред Русия и Украйна - е и приятелката на Петрова, Тамара Иванова, също пенсионерка. Според нея е явно, че хората в Украйна и на Запад "са с промити мозъци ".

В края на предходната година Москва стартира да струпва свои войски покрай границата с Украйна. Първоначално Кремъл отхвърляше информацията, само че по-късно съобщи, че организира учения. Според повода за маневрите е опасността от страна на НАТО, който се уголемява и "струпва " войски близо до Русия. Москва твърди, че не Украйна, а Русия е тази, която е принудена да се отбранява.

Но какво мислят елементарните руснаци за формалната версия на Кремъл? И желаят ли война с Украйна?
"САЩ и НАТО желаят да разделят Русия "
Оказва се, че мнението на пенсионерките Олга Петрова и Тамара Иванова съответствува с това на половината руснаци. Според на център "Левада " - една от дребното самостоятелни организации в Русия, изследващи публичното мнение, всеки втори руснак споделя формалната версия на Кремъл - а точно, че за ескалацията на напрежението в Източна Украйна са отговорни Съединени американски щати и НАТО. 16% виждат виновността в самата Украйна, а тези, които считат, че Русия предизвика рецесията, са единствено 4%.

"Америка преследва геополитическите си цели в пост-съветското пространство, тя желае да раздели Русия и тогавашните руски страни ", счита Алексей Изотов.

45-годишният IT бизнесмен споделя, че ненавижда "системната корупция " в Русия и едноличната власт на Владимир Путин. Въпреки това обаче счита, че във връзка с външната политика съветският президент е безусловно прав.

"Харесва ми [неговата политика]и мисля, че това е мнението и на болшинството от хората ".
" Искат да ни накарат да ненавиждаме "
Докато огромна част от руснаците фактически споделят формалната теза на Кремъл, измежду по-младите картината наподобява друго.

Младата двойка Айтен и Виктор, които живеят в разположения на изток от Москва град Владимир, са уверени, че напрежението е изкуствено основано, а цялата рецесия обслужва ползите на Кремъл.
Нуждаят се от зложелател, тъй като другояче хората ще се концентрират върху проблемите си. А държавното управление не желае това
"Руското държавно управление популяризира тази теза. Искат да ни накарат да ненавиждаме ", споделя Айтен.

"Искат да си представим, че имаме зложелател. Нуждаят се от зложелател, тъй като другояче хората ще се концентрират върху проблемите си. А държавното управление не желае това ", отбелязва тя пред Би Би Си и прибавя:

"Не усещам никаква ненавист, идваща от Запада, от НАТО или от който и да било. "

22-годишният Арсений Филипов пък акцентира различен проблем - икономическите последствия от нападателната външна политика на Русия и най-много анексирането на Крим през 2014 година

"Преди тези събития човек можеше да си разреши да пътува в Европа, а по-късно рублата просто се срина ", споделя Филипов, представен от Ню Йорк Таймс.

По думите му той се осведоми от самостоятелни източници в интернет и задгранични медии.

Според някои анализатори точно в това се крие и обяснението за разликата в настроенията сред по-младото и по-старото потомство в Русия. По данни на "Левада " до момента в който повече от 60% от руснаците над 55 години упрекват Съединени американски щати и НАТО в провокации, измежду тези сред 18 и 24 години този дял е единствено 24%.

Запитани какво е, 42% от тези над 55 години споделят, че то е позитивно, и 43% - отрицателно. При най-младите картината доста се разграничава, като 68% гледат положително на Украйна и единствено 19% - отрицателно.

Според наблюдаващите ролята на медиите тук е неоспорима: до момента в който младите рядко гледат телевизия и разчитат на първо място на интернет, с цел да се осведомят, по-възрастните са изложени съвсем непрекъснато на формалните послания на Кремъл, препредавани безрезервно от екрана на тв приемника.
"Оставете ги на мира "
Въпреки силата на държавните медии обаче, съгласно някои анализатори концепцията за евентуален боен спор към този момент не провокира същия възторг, както през 2014 година

"Войната стартира да плаши хората ", написа откривателят от Московския Карнеги център Андрей Колесников в собствен коментар през декември. Това се удостоверява и от на центъра "Левада ", оповестено преди месец. Според него повече от половината руснаци дефинират като един от най-големите си страхове евентуална международна война. Единственото нещо, което руснаците показват като по-голям боязън, е болест на техен непосредствен.

22-годишният Арсений Филипов споделя, че първоначално не е вярвал, че Русия може да стартира война с Украйна. Днес, няколко месеца по-късно обаче към този момент не е толкоз сигурен.

"Много се надявам, че няма да се случи ", споделя той.

"За какво ни е Украйна? ", пита пък друга рускиня, интервюирана от Би Би Си. "Оставете ги на мира. Бих го схванала, в случай че беше, с цел да произвеждаме повече артикули, в случай че се нуждаехме от нови пазари, нови земи, само че ние имаме толкоз доста място тук. Имаме и достъп до море. Така че защо е всичко това? "
"Никой не пита жителите на Русия "
Настроенията на двамата значително отразяват общите настройки по отношение на една пълномащабна война против Украйна. През последните седмици международните медии неведнъж припомняха едно на Владимир Путин, оповестено предходната година. В него съветският президент приказва за "историческото единение на руснаци и украинци " и пази позицията си, че става въпрос за един и същи народ. Припомнена беше и информацията, че през 2008 година на среща на НАТО Путин е определил част от територията на Украйна като "подарък от нас ".

Редица изследвания, направени още преди съветската анексия на Крим, демонстрират, че множеството руснаци фактически считат полуострова за съветска територия. Не по този начин обаче гледат на останалата част от Украйна.

Според на центъра "Левада " към 2020 година единствено 15% от руснаците са на мнение, че Русия и Украйна би трябвало да се обединят в една страна. Цели 82% считат, че двете страни би трябвало да бъдат самостоятелни една от друга.

Изводите от изследванията на публичното мнение обаче остават на назад във времето поради един главен фактор - убеждението на болшинството руснаци, че са безсилни да повлияят на протичащото се. Въпреки неодобрението, сега обществени реакции против евентуални военни дейности в Украйна липсват, социологът Григорий Юдин. А тази липса блестящо контрастира на мощната социална реакция след анексията на Крим преди 6 години.

Тогава към 50 000 души излязоха на митинг в Москва против военната намеса. Днес даже една онлайн против възможна съветска инвазия в Украйна едвам е съумяла да събере 5000 подписа.

"Гражданите на Русия стават заложници на незаконния авантюризъм, от който се управлява съветската външна политика ", пишат създателите на петицията и прибавят: "Но никой не пита жителите на Русия. Няма публични полемики. По държавната телевизия се показва единствено една позиция и това е гледната точка на поддръжниците на войната. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР