Те отбелязват, че НАТО вече обмисля възможността за създаване на

...
Те отбелязват, че НАТО вече обмисля възможността за създаване на
Коментари Харесай

Die Welt: Черно море ще бъде следващият фронт на руско-украинската война

Те означават, че НАТО към този момент обмисля опцията за основаване на " коалиция на искащите " за деблокиране на Черно море.

Журналистите пишат, че до момента в който Украйна е съумяла значително да спре съветската атака в източната част на страната, съветската военноморска обсада в Черно море излиза на напред във времето, a Москва може да аргументи дълготрайни вреди на украинската стопанска система и даже да предизвика световна хранителна рецесия.

„ Морският аспект на войната до момента е получавал доста по-малко внимание, защото в началото е бил показан, меко казано, като неравна битка, в която съветският флот се възползва оптимално от преимуществата си “, споделя Лорънс Фридман, един от най-уважаваните английски военни стратези.

Сега обаче този аспект на войната излезе на напред във времето. И не става дума единствено за обстоятелството, че Украйна съумя да реализира значими военноморски победи, по-специално посредством потопяване на флагманския транспортен съд на Черноморския флот на Руската федерация „ Москва ", само че също по този начин, че износът на украинско зърно по море е от огромно значение за международните доставки на храна.

Die Welt отбелязва, че преди войната Украйна е изнасяла към 75% от отглежданото зърно в чужбина, което съставлява към 20% от експортните доходи на Украйна. И 90% от този експорт е осъществен по море. В момента това е невероятно заради блокадата на Руската федерация.

В края на април Украйна стартира да доставя зърно, заобикаляйки военноморската обсада, употребявайки железопътната линия до Румъния, с цел да го доставя там от черноморските пристанища. Тук обаче се намеси и Руската федерация, бомбардирайки мост в южната част на Одеса, прекъсвайки тази връзка.

Сега в украинските хранилища има 30 милиона тона зърно на стойност към 15 милиарда $, което не може да бъде изнесено. Изданието отбелязва, че единственото украинско зърно, което в този момент отива в чужбина, е това, което Руската федерация е откраднала и продава незаконно.

„ Ето за какво в този момент има от ден на ден апели за спиране на съветската военноморска обсада, а с това и задушаване на украинската стопанска система от Москва. Британците към този момент доставиха украинците с съвременни противокорабни ракети, с цел да държат съветските кораби на разстояние, а Дания се съгласи да достави наземната система Harpoon за битка с съветски военни кораби “, написа вестникът.

По-рано някогашният адмирал на флота и някогашен главнокомандващ на НАТО Джеймс Ставридис предвижда, че Черно море може да се трансформира в идващия фронт във войната. Той обаче е уверен, че без интернационалната поддръжка и тази на НАТО, Киев няма да може да прекъсне морската обсада на Руската федерация.

„ Черно море е най-вече интернационалните води. Следователно военните кораби на НАТО имат право да плават съвсем на всички места, където пожелаят, в това число териториалните води на Украйна, както и 200-милната зона на Украйна. Няма смисъл да оставяме тези води на руснаците “, изясни Ставридис в коментар за Bloomberg.

Той има вяра, че западните сътрудници могат да основат система за конвой за украински и интернационалните търговски кораби по маршрута, свързващ Одеса със Средиземно море през Босфора.

„ Това би било сходно на интервенция „ Ърнест Уил “, която беше осъществена за търговски кораби в Персийския залив по време на войната сред Иран и Ирак през 80-те години на предишния век “, прецизира Ставридис.

Въпреки това, както отбелязва вестникът, НАТО не бърза да изпрати своя флот в помощ на Украйна, страхувайки се да предизвика Русия, макар обстоятелството, че сходни ограничения се правят в Южнокитайско море, с цел да отхвърли претенциите на Китай към тази зона, че са в несъгласие с интернационалното право.

Фридман отбелязва също, че интервенцията ще се организира в интернационалните и украински води, където няма законови учредения да се предотврати свободното прекосяване на търговски кораби.

„ Русия даже не е оповестила публично морска обсада “, напомни Фридман.

Той също по този начин изясни, че ескортът в морето има защитителен темперамент. Защитата ще се състои основно във обстоятелството, че Руската федерация, атакувайки търговски кораби с конвой, ще бъде принудена да рискува да се сблъска с военни кораби на други страни, които могат да отговорят на сходна експанзия.

отбелязва, че НАТО като съюз надали ще успее да реализира консенсус по отношение на такава интервенция по ескортиране, само че обособени страни и сътрудници от военния блок биха могли да я обезпечат, изключително в това число тези страни, които са изключително подвластни от доставките на зърно от Украйна, като Египет.

Превод и редакция: Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР