„Те носят дълги бради и коси, обличат се екстравагантно и

...
„Те носят дълги бради и коси, обличат се екстравагантно и
Коментари Харесай

Те са с дълги бради и коси, носят неприлично облекло...

„ Те носят дълги бради и коси, обличат се екстравагантно и вървят по улиците, парковете и другите общодостъпни места с извънредно непристойно облекло “.

Така министърът на вътрешните работи ген. Димитър Стоянов разказва младежите, почитатели на хипи културата в България по време на тоталитарното ръководство на Българска комунистическа партия.

През 1973 година той издава секретна депеша до началниците на поделения в МВР-ДС, която разгласява, с разпореждане за предприемане на съответни ограничения против „ позволените фешън увлечения “.

В документа министър Стоянов, прочут с безрезервното си смирение пред комунистическия водач Тодор Живков, акцентира, че „ в последно време се усилва броят на жителите, изключително на младежите, които се увличат по някои крайности в модата, несъвместими със здравия усет и морал на нашия народ “.

Той засяга младежите, които по това време стават почитатели на хипи придвижването, зародило се в Съединени американски щати през 60-те години на ХХ век.

То се отличава с носенето на дълги коси и бради, и необятни, ярки на цветове облекла.

В оправянето с хипитата в България комунистическият режим впряга комсомола, Отечествения фронт, профсъюзите и други тоталитарни публични структури.

„ Онези лица, направените им предизвестия от публичните организации, административни и икономически ръководители, да се принуждават от органите на Министерство на вътрешните работи в период от 24 часа да се преведат в порядъчен тип “, подрежда министър Димитър Стоянов.

Той заповядва до на началниците на поселенията на МВР-ДС да подхващат дейности за основаването на организация по осъществяването на тази задача, която да завърши в период от 10 дни “.

Документът е включен в сборника „ Държавна сигурност и образованието 1944-1989”, издание на Комисия по досиетата, 2011 година

 ds-dulgi-kosi_001.jpg

 ds-dulgi-kosi_002.jpg

 ds-dulgi-kosi_003.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР