За първи път с проектобюджета за 2024 г. е ясно

...
</TD
>За първи път с проектобюджета за 2024 г. е ясно
Коментари Харесай

Бургас чака 22 млн. лева за проекти от Бюджет 2024

За първи път с проектобюджета за 2024 година е ясно написано какви пари за финансови вложения се дават на общините и тъкмо по какви планове. Финансовият министър заложи в бъдещата рамка 1 милиарда лева за общински планове, а след напън от страна на ГЕРБ бе оповестен и лист с елементи какъв брой пари за коя община ще отидат. Те са на база подадените от самите общини планове към финансовото министерство и то в много бърз порядък – едвам за няколко дни локалната власт изпрати искане за финансиране на планове на обща стойност 1.9 милиарда лева

Детайлна информация на Economic.bg в листата демонстрира забавни данни. В общи линии огромната част от плановете са за пътни поправки, следвани от ВиК вложения и други.

Най-много пари иска Пловдив. Градът под тепетата с новия кмет на ГЕРБ е подал планове за близо 100 млн. лева, като в тях влиза и финансиране с 42 млн. лева от бюджета за стадиона на Локомотив Пловдив, както и 34 млн. лева за стадиона на Ботев Пловдив. Около 20 млн. лева общината желае и за реорганизация за " Голямоконарско шосе “.

На второ място е Столична община, която изисква искания за 66 млн. лева Най-големият от заложените планове e ремонт на ул. " Опълченска “ от бул. " Тодор Александров “ до бул. " Сливница “. Проектът е за 14 млн. лева и е най-големият за Столична община. Тя желае и 8 млн. лева за две спортни зали към две учебни заведения, както и към 10 млн. лева за разширение на съществуващи и за нови детски градини. В допълнение към въпросните 66 млн. лева обаче дава и обещаните преди повече от година към 100 млн. лева за продължението на метрото.

Третата община, която е подала планове за най-висока сума, е Перник. Новият остарял кмет, който се отдели от Българска социалистическа партия и бе подсилен от ГЕРБ, е подал планове за малко над 35 млн. лева Повечето от тях са за реорганизация на пътната мрежа.

Очаквано огромните общини са изпратили искане за финансиране на повече и по-скъпи планове. В това число влиза Бургас с новия остарял кмет от ГЕРБ, който желае 22 млн. лева Областният град обаче е задминат от Севлиево и Разлог, които са декларирали планове за надлежно 30 и 25 млн. лева И на двете общини кметовете са на ГЕРБ – Иван Иванов и Красимир Герчев.

От регионалните градове Сливен със остарелия кмет на ГЕРБ Стефан Радев също желае по-значителна сума – 21 млн. лева, а Габрово – също със остарелия кмет на ГЕРБ Таня Христова – 20 млн. лева

Дунавският град Лом с кмет на ГЕРБ Цветан Петров пък е декларирал финансиране по планове за 17 млн. лева, що се касае за съпоставяне желаят и регионални градове като Стара Загора (Живко Тодоров, ГЕРБ), Пазарджик (Тодор Попов, " Продължаваме промяната “), Шумен (Христо Христов, БСП) и Разград (Добрин Добрев, БСП). Кърджали (Ерол Мюмюн, ДПС) пък декларират финансиране за 16 млн. лева за " главен ремонт на улици “, без да са упоменати тъкмо кои сектори.

На равнище по-малки общини също има изненади. Например русенската Ветово (Мехмед Мехмед, Движение за права и свободи, с 10 хиляди жители) е декларирала финансиране за 10 млн. лева – основно за пътни поправки. Силистренската община Главиница (Неждет Джевдет, Движение за права и свободи, 9 хиляди жители) също е декларирала финансиране за 10 млн. лева, където също парите са главно за пътни поправки.

Русенската община Иваново (Георги Миланов, ГЕРБ, 7600 жители) пък желае финансиране за 10 млн. лева Подобна е и обстановката с русенската Две могили (Божидар Борисов, ГЕРБ, 7 хиляди жители), която декларира финансиране за 6.4 млн. лева. 

За съпоставяне, към 10 млн. лева за вложения искат Благоевград (Методи Байкушев,  " Продължаваме промяната “) и Велико Търново (, ГЕРБ).

Две от най-малките общини в България – с население към и под 2000 души –Антон (Андрей Симов, независим) и Алфатар (Янка Господинова, ГЕРБ) – пък декларират финансиране за по 6 млн. лева

Справката демонстрира още, че туристическият Банско (Стойчо Баненски, ГЕРБ) да вземем за пример също е декларирал по-голямо финансиране от 15 млн. лева – основно за пътища. В съседство Разлог (Красимир Герчев, ГЕРБ) пък желае 25 млн. лева, като половината от сумата е за нова спортна зала в града.

По морето също употребяват новия фонд за общински планове и Несебър (Николай Димитров, независим), Приморско (Иван Гайков, ГЕРБ) и Поморие (Иван Алексиев, ГЕРБ) декларират сред 12 и 15 млн. лева – главно за ремонт на пътища, а в тази ситуация на Поморие – и за нова спортна зала. За финансирането на сходни зали аплайват и още над 10 общини – Стара Загора, Царево, Плевен, Раковски, Троян, Ихтиман и други.

Във варненските Аксаково и Аврен пък заложените планове са основно за ВиК мрежа.

Козлодуй кандидатства с план за мутифункционални стадиони за спорт за 5 млн. лева, а Челопеч иска 6 млн. лева за плувен комплекс.

Ловеч пък желае 12 млн. лева за преустрояване на някогашната си казарма в градски парк. Туристически хрумвания има и от още няколко общини – Кнежа иска 2 млн. лева за създаване на еко къмпинг зона, а Априлци – за туристически въжен превоз.

Най-малката община – кюстендилската Трекляно с 470 поданици не е подала планове. Такива не е показала и монтанската Вълчидръм.

Според заложената методология в проектобюджета общини с над 180 000 души могат да предложат планове на стойност до 100 млн. лева, общини, категория 1 – до 50 млн. лева, за останалите категории лимитите са надлежно 30 млн., 15 млн., 10 млн., 6 млн. лева Правителството твърди, че няма да отхвърля планове, в случай че са в границите на този предел и имат съответните документи – позволение за градеж или виза за планиране.

Списъкът може да претърпи промени сред двете четения на законопроекта за бюджета.

Общините ще имат време да подадат планове и след приемането на бюджета, като е планувано описът да бъде преразгледан еднократно от Народното събрание до 1 март следващата година.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР