За дванадесета поредна година Техническият университет – София с филиала

...
</TD
>За дванадесета поредна година Техническият университет – София с филиала
Коментари Харесай

Университет в София с филиал в Пловдив е №1

За дванадесета поредна година Техническият университет – София с филиала в Пловдив е закрепостен №1 в инженерните специалности от националната ранглиста на висшите учебни заведения в България. Висшето образователно заведение е водач в професионалните посоки " Машинно инженерство “, " Електротехника, електроника и автоматика “, " Комуникационна и компютърна техника “, " Енергетика “, " Транспорт, мореплаване и авиация “ и " Общо инженерство “.

" Оценката на българските висши учебни заведения е в действителност сложна и се образува от резултатите от към 100 индикатора. На първо място те обгръщат качеството на образованието, само че също по този начин научноизследователската и приложна активност, положението на материалната и лабораторна база, преподавателската осигуреност, обществените и други действия в университетите.

Тази ранглиста има значение освен за нас, които работим във висшите учебни заведения. Разговорите с младежите, които учат при нас дават съображение да считам, че при избора на висше учебно заведение и компетентност кандидат-студентите и техните родители наблюдават и рейтингите на университетите.

И още един факт: в последните години младежите, които аплайват в Техническия университет – филиал Пловдив са доста целенасочени в избора си. Рядко някой кандидатства по всички специалности. Обикновено се стопират на една, две или най-много три специалности, които са близки. Това е резултат от доста положителната предварителна ориентировка. “ - разяснява проф. доктор Въльо Николов, шеф на Техническия университет – филиал Пловдив.

Интересът на вузовете да работят по-добре и да заемат челни ранглисти в класацията е освен влиятелен, само че и финансов. През последните години по-високият рейтинг на висшето учебно заведение води до по-добро финансиране от страна на страната. По този метод посредством Министерството на образованието и науката се подтикват най-хубавите в професионалното направление. Допълнителното финансиране може да доближи до значително нарастване на бюджета на университета, в случай че той е с най-високия рейтинг.

През последните години се вижда, че националната ранглиста служи и на страната, с цел да образува своите цели при установяване на местата за банкет по професионални посоки, тъй че да има по-добро сходство на приема с търсенето на пазара на труда.

Според проф. доктор Въльо Николов обичайна първа позиция на Техническия университет – София с филиала в град Пловдив по шестте професионални посоки в региона " Технически науки “ се дължи и на значително обновената материална база с най-съвременно ново изследователско лабораторно съоръжение вследствие на осъществяването на дейностите по редица планове за създаване на центрове за върхови достижения и центрове за подготвеност по Оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР