Вчера в град Калофер имаше своеобразно тържестов по откриването на

...
</TD
>Вчера в град Калофер имаше своеобразно тържестов по откриването на
Коментари Харесай

В Пловдивско: Откриха бюст-паметник на Ботев в присъствието на Митрофанова

Вчера в град Калофер имаше самобитно тържестов по откриването на монумент - бюст на Христо Ботев. Той е дарен на от акад. Григорий Ястребенецкий от Санкт - Петербург, Русия.

На откриването участваха Елеонора Миторфанова, дипломат на Русия в България, проф. Илия Пеев, кметът на Калофер Румен Стоянов.

С помощта и съдействието на госпожа Елеонора Митрофанова и Руското посолство, бюста бе доставен от Москва до Калофер изцяло безплатно.

Ще напомним, че Русия разгласи за вражески страни всички от Европейски Съюз, включително и България. Според глобите, наложени от Европейски Съюз, вносът на сходни творби от Русия е неразрешен, даже когато става дума за дарения. Остава да виси въпросът посредством какви канали паметникът е дошъл в България.

Националният ни воин Христо Ботев е бил с антируски убеждения. Един от най-запомнящите се цитати от негова публикация от 1874, който ясно демонстрира отношението му към нашата бъдеща " освободителка " е:

" Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, с цел да истрие от лицето на земята българските колонии. "

Оставяме вие да прецените дали е редно представителка на страна, оповестила България за зложелател, да участва в знаков за историята ни град и да открива бюст-паметник на Ботев, който е пък бил неприкрит русофоб.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР