В последната седмица с посредничеството на Бюрото по труда в

...
</TD
>В последната седмица с посредничеството на Бюрото по труда в
Коментари Харесай

24 украински бежанци са започнали работа в Русе през последната седмица

В последната седмица с посредничеството на Бюрото по труда в Русе са наети на работа 24 украинци. Повечето от тях са дами и работят в шивашки компании, цехове за дограма и най-често - в заведения за хранене и хотели.

33-годишната Мария Чернуха към този момент е почнала работа като хигиенист в един от русенските заведения за хранене. Пристигнала дружно със брачна половинка си и трите си деца още на 28 февруари. Живеят на квартира в града, и двамата работят. Маша, както я назовават сътрудниците й, съумяла да научи и български.

" Имам три деца, двете на учебно заведение и едното на ясла към този момент, така че доста пари трябват - наем и да се храним, да се обличаме ", споделя Мария Чернуха.

Мария и в Украйна е работила в заведения. За разлика от нея обаче множеството украинци не могат да стартират работа по специалността си, тъй като не носят дипломите си, споделиха от Бюрото по труда.

" За да заемат длъжности, които изискват висше обучение, изключително пък здравно, там към този момент нещата се случват по друг метод. Диплома фактически е наложителна ", изясни пред Българска национална телевизия Ивелина Лукова, трудов медиатор в Бюро по труда - Русе.

Трудовите медиатори споделиха, че не са имали случаи на украинци, които да откажат препоръчаната им работа.

" Насочваме хората да попълнят анкетни карти. В тях те разказват обучение, желания за работа ", посочи Лукова.

Мария и фамилията ѝ към този момент не мислят да се прибират в родния Херсон.

" При нас е доста неприятно, няма по какъв начин към този момент. После ще забележим дали ще има къде да се върнем ", показа тя.

Трудовите медиатори са съветвали над 870 украинци още при влизането им през " Дунав мост " за опциите за работа. С адресна регистрация в Русе са били 762 души, само че сега 2/3 от тях са останали на територията на региона.

Повечето от мигрантите са се настанили в частни квартири за лична сметка.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР