В ход е третият етап от Основната фаза на проект

...
</TD
>В ход е третият етап от Основната фаза на проект
Коментари Харесай

Продължава кандидатстването за подмяна на отоплителни уреди в Русе

В ход е третият стадий от Основната фаза на план " Българските общини работят дружно за възстановяване на качеството на атмосферния въздух " по Програма " LIFE “ на Европейския съюз за преход към различни форми за отопление на домакинствата. Сроковете, в които може да се кандидатства, са следните:

Подадените формуляри за кандидатстване:

Крайна дата за класирането

01.08.2023 година – 31.10.2023 г.                                                  30.11.2023 година

01.11.2023 година – 31.01.2024 г.                                                   28.02.2024 година

01.02.2024 година – 30.04.2024 г.                                                   31.05.2024 година

Безвъзмездно по схемата ще се финансират:

допустимото отоплително оборудване;монтажът на новото отоплително съоръжение в жилищата на домакинствата;обучението на домакинствата за употребата на инсталирано5о ново отоплително оборудване;профилактика на доставените и монтирани отоплителни уреди по схемата – единствено еднократно за първата година след доставката и монтажа на отоплителния/ите уред/и;гаранционното обслужване за петгодишен интервал на доставените на домакинството отоплителни уреди.Критериите за кандидатстване по плана са следните:

1. Кандидатът да е собственик/съсобственик на жилище за отоплението, на което се употребява отоплителен/и уред/и на дърва и/или въглища. Жилището да се намира на адрес, попадащ в следния териториален обсег: територията на град Русе, в това число кварталите Средна Кула, Долапите, Държавно земеделско стопанство и Образцов чифлик.

2. Да обезпечи единодушие от съсобственик/съсобственици на жилището, в което ще се сменя остарялото отоплителното съоръжение с ново отоплително съоръжение, ако претендентът, който подава документите за кандидатстване, има по-малко от 51% от идеалните елементи на парцела (това условие се ползва, в случай че има подобен съсобственик/съсобственици). Съгласието се обезпечава посредством сключване на декларация по пример от съсобственик/съсобственици, които дружно с претендента имат минимум 51% от идеалните елементи на жилището.

3. Жилището, за което се кандидатства за замяна на отоплителното съоръжение, да се употребява единствено за жилищни потребности и на адреса на жилището да няма регистриран търговец по смисъла на Търговския закон.

4. Във формуляра за кандидатстване претендентът да е декларирал предпочитание за безплатно приемане на тъкмо несъмнено възможно ново отоплително съоръжение от посочените типове отоплително съоръжение в актуалната покана за кандидатстване по Основната фаза на плана за преход към различни форми за отопление на домакинствата. Не се позволява претендентът да съобщи за приемане различен тип отоплително съоръжение и повече на брой отоплително съоръжение, с изключение на посоченото в актуалната покана - Раздел 5 " Отоплителни устройства, за които може да се кандидатства “. Всеки претендент има право да уточни един тип отоплително съоръжение на пелети и един тип отоплително съоръжение на природен газ, като в този случай във формуляра за кандидатстване показва кое е първото и кое е второто му желание.

5. Да е осведомен и да заявява единодушие със наличието на плана на контракт с общината, който претендентът следва да подпише след това за доставката, монтажа и гаранционно обслужване на новите отоплителни уреди, в т. ч. единодушие за безплатно предаване на старите отоплителните уреди на дърва и/или въглища на общината, за тяхното следващо преработване. Към актуалната покана в Приложение №4 са оповестени три типови контракта – за доставка и монтаж на топловъздушна камина на пелети; за доставка и монтаж на камина на водна риза на пелети/котел на пелети; за доставка и монтаж на отоплително съоръжение на природен газ.

6. Да е склонен непринудено да даде своите персонални данни за потребление за задачите на кандидатстването по отношение на условията на законодателството за отбрана на персоналните данни. В сходство с условията на общия правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), считано от 25 май 2018 година, в такива случаи се подписва Уведомление за дискретност. Уведомление за дискретност се подписва и от съсобственик/ци на парцела, в който се доставя новото отоплително съоръжение, в случаите, посочени в актуалната покана.

7. Да не е употребявал безвъзмездно финансиране от национални или общински стратегии, или стратегии на Европейски Съюз или други стратегии за закупуване или даване на отоплителни уреди.

8. Да е заплатил дължимите все още на кандидатстването локални налози и такси за недвижимия парцел, в който ще се подменя отоплителният/ите уред/и.

9. Да е подал за присъединяване в плана вярно запълнен формуляр за кандидатстване (по образец) с приложени към него документи и заявления.

10. Само за претенденти, искащи прекосяване от отопление на дърва и/или въглища към отопление на природен газ - да има механически достъп за доставка на природен газ от лицензирано газоразпределително сдружение посредством централна газоразпределителна мрежа.

11. Само за претенденти, искащи прекосяване от отопление на дърва и/или въглища към отопление на природен газ за жилища, които са отвън директен достъп до централна газоразпределителната мрежа - да има техническа опция за доставка на природен газ за отопление от лицензирано сдружение.

12. Само за претенденти, на които парцелът се намира в постройка в режим на етажна благосъстоятелност и постройката се газифицира за първи път, би трябвало да има решение на общото заседание на етажната благосъстоятелност, признато с болшинство, според Закона за устройство на територията и Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност.

Документите за кандидатстване могат да се подават всеки работен ден от 8:30 часа до 17:30 часа в постройката на Община Русе на ул. " Олимпи Панов “ №6, ет. 4, ст. 2.

Допълнителна информация можете да получите от Местен информативен център на плана на тел. 082/506 792.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР