В дневния ред на предстоящата сесия на Общинския съвет на

...
</TD
>В дневния ред на предстоящата сесия на Общинския съвет на
Коментари Харесай

Трябва ли Общински съвет да одобри новото споразумение с ПФК Ботев АД?

В дневния ред на идната сесия на Общинския съвет на Пловдив е включена под № 5 точка - Сключване на анекс към Споразумение № 23 ДГ - 427/21.04.2023 година за прилагане на неподвижен парцел – обществена общинска благосъстоятелност, находящ се в гр. Пловдив, р-н " Източен ", бул. " Източен " 10, представляващ стадион " Христо Ботев ", с вносител: - заместник-кмет на община Пловдив.

Най-общо казано с показаното предложение се целят минимум 3 дейности: смяна на периода за прилагане на парцела, признание на осъществени усъвършенствания и квалифицирането на осъществените усъвършенствания като вложения по бъдещи контракти.

Защо Общински съвет не би трябвало да утвърждава такова съглашение или най-малко не в този му тип?

Първо: Към сегашния миг ПФК " Ботев “ АД употребява стадион " Христо Ботев “ на съображение Решение № 85 от 06.04.2023 година, като срокът за прилагане е до осъществяване на съответната процедура по Закона за концесиите или друга определена от Общината процедура за отдаване на стадиона.

В посоченото решение ПФК " Ботев “ АД няма обвързване за изработка на вложения, които надлежно да бъдат признавани и да им се начисляват амортизации. Задаването на период на съглашението на 3 години и регистриране в съглашението на текст с автоматизираното му продължение на 10 години е заобиляне на законовите процедури, избрани в ЗК, ЗФВС и ЗОС.

Второ: Добавя се нов член 13 към съглашението, определящ, че всички фактически осъществени и трайно прикрепени към парцела усъвършенствания са за сметка на клуба.

Тук пораждат въпросите, на какво съображение клубът прави трайно прикрепени към обекта усъвършенствания, по какъв план и кой е притежателят на направените усъвършенствания?

От Решение № 85 от 06.04.2023 година, на база на което клубът употребява стадиона е очевидно, че такива учредения за намеси, вложения и усъвършенствания няма.

Трето: Още по-интересно е, че от клуба оферират, направените и трайно прикрепени към стадиона усъвършенствания да бъдат признати като вложения след подписване на предстоящ контракт за използването на стадиона.

Това, несъмнено, е неуместно предложение минимум заради обстоятелството, че една бъдеща процедура по концесиониране на стадиона сама по себе си е със спортен темперамент.

Обявяването на победител и признаването на направени от него вложения, преди въобще процедурата да е стартирала, може да е род в художествената фантастика, само че не и методът, по който Община Пловдив би трябвало да работи. Същото се отнася и за процедурите по ЗФВС и ЗОС.

Гражданите на Пловдив влагат над 60 благ. лева в стадион " Христо Ботев “. Всеки пловдивчанин, платил и един лев локални налози, без значение на кой тим е последовател, е притежател на стадион " Христо Ботев “.

Община Пловдив и Общинският съвет на града би трябвало да се държат отговорно, да пазят и почитат собствеността ни!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР