Утре ОИ Старинен Пловдив“ дава началото на консервационно-реставрационните дейности по

...
</TD
>Утре ОИ Старинен Пловдив“ дава началото на консервационно-реставрационните дейности по
Коментари Харесай

Започва реставрацията на една от най-красивите къщи в Стария град

Утре ОИ " Старинен Пловдив “ дава началото на консервационно-реставрационните действия по Къща Павлити, известна още като Синята къща. 

За 294 календарни дни и против сумата от 149 966,03 лв. без ДДС ще бъдат реставрирани фасадите. Средствата са обезпечени от община Пловдив и лични доходи на института.

Консервационно-реставрационните действия, изпълнени в сходство с план, координиран от Министерство на културата по реда на Закона за културното завещание, би трябвало да приключат не по-късно от 15 декември 2023 г.

Автор на плана по част КРР е реставраторът Никола Стоянов.

Договорът за осъществяване е сключен с компания " Рестстрой " ЕООД въз основа на резултатите от завършилата оповестена социална поръчка по реда на Закона за публичните поръчки.

Предстои да се възстановят мазилките и да се изпишат трите фасади по оригинал. Къщата е ремонтирана преди време, тогава покривът е бил възобновен и при него няма проблем. Актуалната реституция визира единствено фасадите, които сега са обрушени.

Къща " Павлити " е възрожденска постройка, ситуирана на пл. " Св. Неделя " в подножието сред Джабаз тепе и Небет тепе. Построена е в средата на XIX век и е била благосъстоятелност на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С обилната си украса, присъщото еркерно наддаване и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.  

Сградата е оповестена за архитектурно-строителен и живописен монумент на културата през 1949 година и има статут на недвижима културна полезност от " национално значение ".

Къщата е отчуждена през 1966 година и е предадена на ръководство " Старинен Пловдив ". В идващите 3 години е осъществена огромна реституция на постройката при съблюдаване на истинските строително-конструктивни способи, от Националния институт за паметниците на културата.  Декорацията по фасадите и полихромната интериорна украса са възобновени по истинската скица. Запазени са, консервирани и експонирани по местата им доста истински фрагменти.

След реставрацията през годините е употребена за представителна приемна на Комитета за изкуство и просвета. Била е седалище на Национален дарителски фонд " 13 века България “, Студентски дом и Общинска фондация " Пловдив 2019 “.

През 1982 година къщата е съществено наранена от пожар на втория етаж. През 1983-1985 година след решение за спешни и избавителни консервационно-реставрационни работи по стенописите от експерти от НИПК са избавени стенописите от стаята с медалионите. Те са пренесени на нова основа, инсталирани по местата им и експонирани. Възстановена е полихромната украса в интериора и по фасадите с някои промени.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР