Традиционното във втория ден на Великден литийно шествие тръгва тази

...
</TD
>Традиционното във втория ден на Великден литийно шествие тръгва тази
Коментари Харесай

Чудотворната икона на Света Богородица поведе литийното шествие от Бачковския манастир

Традиционното във втория ден на Великден литийно шествие потегля тази заран от Бачковския манастир до местността " Клувията ", където е била открита чудотворната икона на Света Богородица, която се съхранява в светата обител.

Чудотворната икона на Пресвета Света Богородица бе изнесена от миряни на ръце от Бачковския манастир и обичайното литийното шествие стартира. В него вземат участие хиляди българи, които имат вяра, че докосването до светинята ще им донесе чудо и излекуване, и Господ ще ги закриля по време на земния им път.

Иконата е една от най-старите чудотворни, непокътнати в България, и макар че е още от 11-век, тя дълго е престояла скрита в скалите. Иконата е нашата небесна майка, молителка и настойничка и пред нея се молим ежедневно.

Според легендата тази икона е била скрита в пещера над Бачково, а преди повече от 4 века две овчарчета я намират и връщат в манастира. Оттогава хората имат вяра в чудодейна мощ на този облик на Божията майка и дават обет да вземат участие в шествието на Възкресение Христово.Иконата на Света Богородица е дарена на Светата обител през 14-и век от създателите на манастира - братята грузинци, Григорий и Абасий Бакуриани. Иконата се уважава като чудотворна, тъй като се счита, че с нея е пристигнало и благоденствието за региона. При нашествието на турците манастирът е бил ограбен и опожарен, само че иконата е била изнесена и скрита. След доста години тя е открита в местността " Клувията " и пренесена още веднъж в Светата обител. На втория ден на Великден, по тайнствен метод тя напускала манастира и с цел да се спре нейното " бягство ", хората почнали да провеждат литийното шествие с нея.

То потегля с камбанен звън след утринното свещенодействие в манастирския храм " Света Богородица “.

В края на деня чудотворната икона още веднъж ще бъде върната и посрещната пред Бачковския манастир.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР