Тази заран бях в 4,30 часа на борсата. Колата ми

...
</TD
>Тази заран бях в 4,30 часа на борсата. Колата ми
Коментари Харесай

Производителка: Сутринта ми ги изкупиха за 80 ст., после си ги познах на пазара в Пловдив, но на двойна цена

" Тази утрин бях в 4,30 часа на борсата. Колата ми беше натоварена с 20 кашона марули лично произвеждане. Повече от 80 стотинки никой не искаше да ми даде за численост, въпреки да са огромни и да тежат над 600 грама. Примирих се. По-добре да ги продам, в сравнение с да ги върна. Прибрах се към 6 часа вкъщи и с щерка ми отидохме в Пловдив. И какво да видя – моите марули на един от пазарите се предлагаха по 1,60 лв. броя. Познах си ги по кашона и по метода на пакетиране в найлона ".

Това описа пред производителката Елена Иванова от село Чалъкови. Но за следващ път се усеща ограбена от търговците.  Като нея са всички, които се занимават със зеленчукопроизводство.

" Имам две оранжерии – общо 5000 марули. Всяка коренче съм го отгледала от семка. 5000 пъти съм се навела и изправила, с цел да ги засадя при започване на октомври. И в този момент още толкоз пъти се привеждам до земята, с цел да ги откъсна и да ги подредя. А търговците нито семена са купували, нито са садили, нито са давали пари за препарати, нито са поливали, нито са се навеждали и изправяли ", огорчена е Иванова.

Казва, че най-потърпевши са производители и крайни консуматори. Според нея е редно, откакто всеобщо марулите се изкупуват сега на 80 ст. броя, на пазара да се продават неповече от лев, лев и двадесет.

" Никога няма да се оправим. Има сделка сред търговците да не изкупуват за повече от тази цена, която те са си определили. Така е по тържищата в Плодовитово и Първенец. Има обаче още по-нагли. Попитах ги, в случай че дойдат до село да ги вземат непосредствено от двора, какъв брой ще платят. Отговориха ми 40-45 стотинки за численост. Представяте ли си ", потресена е Елена.

Но какво се случило през днешния ден на пазара, когато извадила телефона, с цел да снима марулите си, които часове по-рано е продала?

" Търговката ми подвигна пикантен скандал. " Кой ви е разрешил да снимате? То по този начин не може! Питали ли сте ме ", викаше с все глас тя ", описа Иванова.

Тя се надявала да успее да си продаде стоката най-малко за левче. Тръгнала по тържищата преди седмица. Само първия ден й изкупили 100 марули за лев, а останалите 100 – за 90 стотинки. От втория ден насетне търговците отсекли: 80 и нито стотинка нагоре!

В момента прясната салата от маруля е най-изгодна, тъй като прекрасен домат по-евтин от 4 лв. няма, краставиците също са скъпи, сподели репортерско изследване.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg