Стриктно следим състоянието на крайбрежните морски води и досега не

...
</TD
>Стриктно следим състоянието на крайбрежните морски води и досега не
Коментари Харесай

Морската вода е чиста, трима министри я инспектираха

" Стриктно следим положението на крайбрежните морски води и до момента не сме установили никакви отклонения от стандартите за качество " – безапелационен е министърът на околната среда и водите след взаимна инспекция при започване на летния туристически сезон за качеството на морските води на плаж Шкорпиловци, в която той се включи дружно с министрите на туризма и на опазването на здравето доктор.

Министър изясни, че плажът Шкорпиловци неслучайно е определен като място за пробонабиране. " Тук има и двете зони - зона за къпане и крайбрежни морски води. Колегите от РЗИ вземат проби от зоната за къпане, а ние вземаме проби от зоната на крайбрежни морски води ", сподели министър Димитров и акцентира, че структурите на министерството наблюдават непрестанно освен индикаторите за качество на водата, само че и за противозаконни зауствания в морето и в случай че бъдат открити такива, незабавно се вземат ограничения.

Пробонабиранията от крайбрежните морски води се правят от експерти от Басейнова дирекция " Черноморски регион – Варна ", " Регионалната лаборатория – Варна " към Изпълнителната организация по околна среда и Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна. Направените пробовземания на плаж Шкорпиловци са втори за деня, авансово бяха взети проби и от плаж Болата. Пробонабиранията ще продължат, като за през днешния ден и на следващия ден е планувано да бъдат направени общо 20.

На Шкорпиловци са направени и експресни разбори на водата. Резултатите от полевото проучване по индикатори Ph, електропроводимост, разперен О2, плътност с О2 и соленост на водата, които станаха ясни в границите на минути, недвусмислено демонстрират, че индикаторите са напълно в нормите за качество. Резултатите от физико-химичният разбор ще бъдат подготвени и оповестени до 24 часа за някои от индикаторите, а за други – до 5 дни.

Съвместната инспекция за качеството на морските води при започване на летния туристически сезон се прави една година след гърмежа на язовир " Нова Каховка " в Украйна, когато трябваше да бъде опровергана тиражираната недостоверна информация за опасения от замърсяване и по нашето Черноморие.

След събитието в " Нова Коховка " Министерство на околната среда и водите направи доста сериозна стратегия за мониторинг, която се съгласува с всички институции, напомни министър Димитров. " Всеки ден наблюдавахме евентуални причинители на замърсяване по модел, който показваше къде бихме могли да чакаме и дали въобще можем да чакаме замърсяване. От Военноморското учебно заведение във Варна следяха със спътник ситуацията. Наситихме пунктовете за мониторинг на доста повече места, като към този момент се следеше и за плаващи замърсители, които по този начин и не бяха установени ", сподели министър Димитров.

" Затова през днешния ден заставаме трима министри, с цел да отправим посланието си, че морето ни е прелестно, водата е чиста и гостите са добре пристигнали на нашето Черноморие ", уточни министърът на туризма, като акцентира, че през актуалната година имаме рекорден брой родни плажове със сини знамена.

Д-р добави, че районните здравни инспекции в страната наблюдават непрестанно за качеството на водите за къпане в морето, като акцентът пада върху микробиологичните индикатори. Директорът на Басейнова дирекция " Черноморски регион " във Варна Явор Димитров удостовери, че на територията ѝ досега не са установени противозаконни зауствания в морето.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР