Служителите на Държавен куклен театър Пловдив ще се включат в

...
</TD
>Служителите на Държавен куклен театър Пловдив ще се включат в
Коментари Харесай

Творец от Пловдив: Средната актьорска заплата в момента е 1200 лева

Служителите на Държавен куклен спектакъл Пловдив ще се включат в Националния митинг " Народ без Култура е народ Без Бъдеще! “, който ще се организира през днешния ден пред Министерството на културата в София.

Пловдивските създатели ще изразят своята позиция през днешния ден от 12:00 ч. пред постройката на Куклен спектакъл Пловдив.

Репортер на Plovdiv24.bg се свърза с Петър Влайков, който е шеф на " Държавен куклен спектакъл " Пловдив, само че и артист на свободна процедура. 

Той ни показа, че е обезпечил условия на чиновниците си, които желаят да се включат в митингите, проведени от синдикатите.

" Аз мога да се включа в митинга като свободен артист, а не като шеф. Смятам, че би трябвало да има повече внимание към дейците на културата.

Не приказвам единствено за възнаграждение, а за изцяло реабилитиране на специалността - артист. Не можем хората, които желаеме да бъдат образец за израстването на обществото, да бъдат на най-ниското ходило на социалната прослойка. "

Той ни показа, че евентуално хората не могат да изцяло да схванат техните стремежи. Допълни още, че междинната актьорска заплата сега е 1200 лв., а актьорите имат ненормиран работен ден, включващ вечерни и утринни представления и излизания отвън града. През тази календарна година кукленият спектакъл е направил над 450 представления.

Влайков се включи и на предходния проведен митинг, провел се на 1 ноември 2023.  

" Убеден съм, че митингът е в помощ на настоящия министър на културата, а не против него. Той се опита да отбрани един съответен бюджет за просвета пред финансовото министерство, който беше отритнат без никакви причини ", сподели още той.

Сподели ни още, че евентуално ще трябват най-малко 10 години или пък едно цяло потомство, с цел да се доближи до смяна.

" Обричаме се на безнародие. Не може думата " родолюбец " към този момент да се приема с отрицателно отношение. "  

Основните претенции на създателите са следните:

" След митингите на 1-и ноември 2023 година в народен ефир министърът на финансите даде обещание покачване на бюджета за просвета с 50 %. Няколко дни по-късно това се оказа следващата неистина. Този бюджет е единствено забележимата част от айсберга, в който нашето общество е напът да катастрофира.

Години наред ние – създателите от театралните изкуства – работехме, без да протестираме. В резултат на това стигнахме до обстановка, която може да се дефинира само като унизителна.

1. Да се подхващат законови промени, с цел да се подсигурява бюджет, нужен за увеличение на всички приходи и хонорари, както е записано в Правителствената стратегия т. 13.2.19.

2. Осезаемо и стабилно нарастване на бюджета за просвета, с цел да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в бранша.

3. Ясна политика за запазване и развиване на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общинските театри. Гарантиран от страната най-малък размер на възнагражденията на работещите в упоменатите нагоре сформира, реализиран в Браншовите групови трудови контракти. "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР