С огромна болка бих искал да съобщя, че на 15

...
</TD
>С огромна болка бих искал да съобщя, че на 15
Коментари Харесай

Почина известен лекар от стар пловдивски род

" С голяма болежка бих желал да оповестя, че на 15 март 2023 година е умрял доктор Петко Касабов (роден 1944 г.), някогашен шеф на Отделението по урология в УМБАЛ " Пловдив “ от 1998 година до пенсионирането си, съобщи сегашният началник проф. доктор Димитър Шишков.

" Това е един от най-изявените български уролози и е измежду възстановителите на БЛС у нас, което се случи в Пловдив на 13 януари 1990 година “

Професионалният път на доктор Касабов минава през Габрово и Смолян, след това практикува в Първа градска болница, в този момент МБАЛ " Св. Мина “, а по-късно в Окръжна болница, (УМБАЛ " Пловдив “). 

" Той е моят преподавател в специалността, който дружно с моя татко – хирургът доктор Григор Шишков, ме възпитаха на професионална нравственос и построиха у мен човещина и отдаденост на пациентите. Безкрайно съм им благодарен. Затова същински бях наскърбен, че никой не загатва и дума за кончината на един прочут доктор от остарял пловдивски жанр, изявен държавник с гражданска позиция. Той е татко на известния племенник на Васил Левски – доктор Божидар Касабов, уролог във Виена “, съобщи проф. Шишков.

Известният доктор преди малко се е върнал от чужбина и когато схваща, незабавно огласява тъжната новина. Според него е възмутително да не се загатва нищо за персони като доктор Касабов, избавили живота на хиляди пациенти и оставили трайна диря в публичния живот на страната.

Освен че взе участие във възобновяване на БЛС, той е първият ръководител на организацията в Пловдив, която е учредена през 1901 година и е втората след британската в Европа. Избран е и за зам.-председател на съюза по времето на доктор Димитър Игнатов.

" Възстановяването й през 90-те години на предишния век става макар сериозния отпор на някогашните комунистически деятели в България и в Пловдив, които и в този момент са на водещи позиции в него, съобщи проф. Шишков - Тъжно е, че погребението на един зает публичен деятел и огромен доктор на 18 март 2023 година не беше почетено от нито един от сегашните национални водачи на БЛС, които евентуално не знаят кой и по кое време е възстановил организацията, която управляват. “

Проф. Шишков разяснява, че може би българите сме единствените в света, които бързо не помнят след гибелта им изявените си персони, чийто живот е образец за поколенията. Трябва да помним хора като доктор Касабов, в случай че желаеме да градим бъдещето, безапелационен е известният уролог.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР