С филма Разкази от Кербала днес в Русе бе почетена

...
</TD
>С филма Разкази от Кербала днес в Русе бе почетена
Коментари Харесай

Представиха филма Разкази от Кербала в Русе

С кино лентата " Разкази от Кербала " през днешния ден в Русе бе почетена паметта на петимата починали български военнослужещи в терористичния атентат против база " Индия “ в Кербала, Ирак.

Сценарист и режисьор на лентата, която споделя за събитията отпреди малко повече от 20 години, е журналистът Николай Чадаров, а оператор е Петър Георгиев. Филмът беше прожектиран във Военния клуб в града в наличието на редица военнослужещи и представители на държавната и локалната власт.

Сред тях беше и заместител регионалният шеф Георги Георгиев, който благодари на Николай Чадаров и Петър Георгиев за това, че са основали филм, с който единствено можем да се гордеем, защото посредством него имената на петимата починали българи в терористичната офанзива в база " Индия “ остават вечно в нашата памет, а техният образец е фактически заслужен за мъжество и родолюбие.

" Нека през днешния ден още веднъж изразим нашата благодарност към тях по тази причина, че съумяха да съберат истината за случилото се и да опишат за смелостта на българските бойци. Така те не престават бойната популярност на България и в 21 век и демонстрират, че армията ни е измежду пазителите на интернационалната сигурност ", добави Георгиев.

Заместник регионалният шеф също по този начин означи, че принадлежността ни в НАТО е образец за интернационалната взаимност против диктаторите, която е изключително настояща и през днешния ден.

Филмът показва голям брой мемоари за задачата на контингента и за дни на антената от 18 събеседници, като всеки от тях е с друг взор към събитията. Спомените си споделят освен военнослужещи, които са били част от първата ни задача в Ирак, само че също по този начин и близки на част от жертвите, както и политически лица от близкото минало, свързани с Българската войска.

Лентата показва хронологията на събитията от началото на американската военна интервенция в Ирак, решението за изпращане на български контингент в мироопазващата задача, напредването на българския пехотен батальон и техниката до Кербала, както и главните задачи и задания на контингента ни там. Документалният филм е освен фактологичен роман за събитията, само че допира с чисто човешки разкази, които придават характерен образ на историята.

Авторът на кино лентата споделя, че е значимо да помним събитията към атентата в Кербала, тъй като от една страна е значимо да извлечем нужните поучения и заключения от позволените недостатъци, а от друга би трябвало да изтъкнем образеца на войнска героизъм и смелост на българските бойци по

време на атентата. " Няма да е пресилено, в случай че определим тези хора като модерни герои, тъй като героизмът допуска в спешна обстановка да действаш и да не отстъпваш пред опасността, даже пред лицето на гибелта. Помним своите герои, а това е ослепителен образец за сегашните и бъдещите военнослужещи от Българската войска “, сподели началникът на Военното окръжие в Русе полковник Васил Петров.

" Още преди 20 години, когато бях прохождащ публицист, това събитие ме потресе по своята същина и драматизъм. Това беше удар за нашето общество, нещо, което не ни се беше случвало и не бяхме привикнали да виждаме “, сподели Николай Чадаров и уточни, че тематиката от този момент се е загнездила в сърцето му.

" Исках да направя нещо в памет на тези момчета, които оставиха живота си там. Едно е от нюзрума да следиш събитията, напълно друго е да разговаряш с хората, които са взели участие и претърпели сходно нещо, да усетиш тъгата на роднините, това, което са изпитали участниците “, добави още той и уточни, че колкото е трагично, толкоз е и героично събитието, да извадя трагичната част.

" Имате мотив за горделивост, че във Вашия град, измежду Вашата общественост, е израснал и е учтив един заслужен човек като Антон Петров – по едно и също време смел и ревнив патриот. Такива герои са ни нужни и през днешния ден и надълбоко имам вяра, че той не е някакво изключение. И в този момент в Българската войска служат хора, които изповядват същите нравствени идеали “, безапелационен бе Чадаров.

На представянето на кино лентата, който е с дълготрайност към час, участваха още заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев, шефът на Регионалната здравна ревизия доцент д.м. Александър Парашкевов, който е бил измежду лекарите на контингента ни, както и майката на офицерски претендент Антон Петров – Иванка Петрова, а също и участници в задачата. Доцент Парашкевов показа, че си спомня по часове и минути времето, което е прекарал там и това са едни от най-тежките му моменти. Той е измежду медиците, които вземат участие директно в спасяването на родните рейнджъри.

От своя страна заместник-кметът Енчо Енчев уточни, че всички ние би трябвало да помним и предаваме героизма на пожертвалите живота си момчета. " Наистина историята на нашето момче, което ние цялостен живот ще помним и предаваме, е трагична, само че осяна с подвиг. Никога няма да не помни писмото, което той собственоръчно е написал до своите близки, разсъждавайки там в една извънредно сложна конюнктура по отношение на патриотизма “, сподели той. Иванка Петрова сподели, че филмът е доста мощен и благодари на създателя. " Макар и доста тежко за гледане, всичко е доста откровено “, сподели тя.

Инициативата е на Министерството на защитата и се осъществя чрез Изпълнителна организация " Военни клубове и военно-почивно дело “. На събитието ще участват и представители на управлението на Областната администрация.

При атентата в Кербала биват ранени десетки военнослужещи, а живота си губят майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски претендент Антон Петров, офицерски претендент Иван Инджов и офицерски претендент Свилен Киров. България взе участие в интервенцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възобновяване на Ирак от август 2003 година до декември 2008 година За този интервал Българската войска губи 13 военнослужещи.

Във фоайето на Военния клуб беше показана книгата " Паметта на сърцето “, отдадена на Антон Петров. Нейни създатели са Нели Станчева и Татяна Живкова. Дошлите да видят кино лентата можеха да прегледат и галерия, отдадена на войнската чест на Антон Петров.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР