Рекордно висок е проектобюджетът на Община Благоевград за 2023 година.

...
</TD
>Рекордно висок е проектобюджетът на Община Благоевград за 2023 година.
Коментари Харесай

Проектобюджетът на Благоевград за 2023 г. е рекорден!

Рекордно висок е проектобюджетът на Община Благоевград за 2023 година. Той възлиза на стойност 124,2 млн. лв., заяви на брифинг кметът Илко Стоянов.

79 млн. лв. от тях са от държавно делегирана активност, а 45 млн. лв. са от локални доходи.

Благодарение на признатите финансови планове през март, Общината към този момент завърши основни обекти за града и селата.

Припомняме, че поради неналичието на държавен бюджет Община Благоевград изготви финансови планове, които бяха признати през м. март от Общински съвет – Благоевград. Благодарение на това бе обезпечен непрестанен работен развой от администрацията в интерес на жителите. Бе обезпечена и гласност на средствата, планувани за консумиране.

В резултат на подхванатите дейности в тази посока от кмета Илко Стоянов във връзка с заложените за реализация обекти в Капиталовата стратегия за 2023 година, част от тях към този момент се завършват.

Сред тях са създаване на затрупан пазар, ведно с пространството към него. Той ще бъде завършен най-късно до 25 август, като обновеният периметър ще бъде и място за културни прояви.

Друг главен обект, който Общината осъществя, е разширение и облагородяване на Новия гробищен парк.

Процесът по създаване на осветяване на гл. път Е-79, в частта от Антените до полигона, също протича в график, като сега документите се съгласуват от АПИ.

" Никога не съм си поставял за цел нещо да бъде финализирано непременно преди локалните избори. За мен е извънредно значимо осъществяването на обектите да бъде безвредно и качествено. Всичко, което се прави е за хората, а не поради кмета “, бе безапелационен Илко Стоянов.

По време на брифинга стана ясно, че напълно скоро следва да стартира построяването на трафопост в с. Горно Хърсово, който ще обезпечи ел. зареждането в местността " Акациите “, намираща се в дребното обитаемо място. По този метод ще бъде решен жизненоважен проблем, изравен пред хората от доста години.

Кметът Стоянов разясни, че СМР за улица " Промишлена “, които стартираха на 20 юли, не престават по проект и че за обекта има обезпечено финансиране. Той съобщи и че напълно скоро следва да бъде оповестена Обществена поръчка за създаване на ул. " Елин Пелин “, в региона на която живеят стотици хора.

" Благоевград е една от най-социалните общини. Именно по тази причина сме се постарали да заложим задоволително средства и за съответното перо “, разяснява кметът Стоянов.

В проектобюджета за 2023 година за обществени помощи са заложени 90 хиляди лв., за ин витро процедури – 110 хиляди лв., за погашение на еднократна финансова помощ за новородени – 400 хиляди лв.. Новото тази година е, че са планувани 20 хиляди лв. в помощ на деца със СОП, измежду които има и с аутизъм.

Благодарение на прецизната финансова политика средствата, разпределени сред спортните клубове са 200 хиляди лв., което е съвсем двойно по отношение на миналата година.

Парите, планувани за действия от Спортния календар също за повишени съвсем със 100%.

Относно приходната част, кметът Илко Стоянов напомни, че вследствие на водени и извоювани каузи от Община Благоевград, таксата за битови боклуци бе понижена за жителите с към 1 млн. лв.. Намалени са още патентният налог за такситата, както и дивидентите на комерсиалните сдружения, като задачата е бизнесът да покрие разноските си поради инфлацията в страната и да има опция да реинвестира.

Кметът Илко Стоянов напомни, че при започване на мандата си, с помощта на осъществена от него промяна, комерсиалното сдружение " Биострой “ ЕООД бе преобразувано в две общински предприятия, като по този метод са спестени над 800 хиляди лв. от бюджета, а средствата се изразходват за закупуване на нова техника.

Проектобюджетът ще бъде гласуван на съвещание на Общински съвет в края на август.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР