Рекорден брой отбори ще гостуват в Бургас през следващите 5

...
</TD
>Рекорден брой отбори ще гостуват в Бургас през следващите 5
Коментари Харесай

Рекорден брой отбори идват в Бургас за Първата международна олимпиада по изкуствен интелект

Рекорден брой тимове ще гостуват в Бургас през идващите 5 дни, с цел да премерят познания и умения в Първата интернационална олимпиада по изкуствен интелект – IOAI, която ще бъде открита на следващия ден, 10 август, в 15.00 часа в държавна такса " Адриана Будевска “. Това стана ясно на конференция, в която участваха кметът и двама от създателите на олимпиадата – Елена Маринова и Александър Велинов.

" Когато кметът чу за концепцията, тъкмо 10 секунди бяха задоволителни, с цел да предложи Бургас за първи хазаин на Международната олимпиада по изкуствен интелект. Рекорд е за първа олимпиада да имаме над 40 тима от всички континенти. Нова олимпиада започва с 10-12 тимове. Състезанието ще се организира отборно, напълно на британски език. Ще има два кръга – научен с решение на задания, готови от откриватели от водещи университети от целия свят и на практика кръг за основаване на видео, аудио и живописно наличие. Всяка година олимпиадата по ИИ ще се организира в разнообразни страни. “, описа един от създателите на IOAI Елена Маринова.

" Това е ново предизвикателство за нас и нашия град. Повече от 200 участници ще премерят своите сили в най-съвременната сфера в цифровото изкуство, тъй че ще покажем на света какъв брой е напреднала България във връзка с образованието на IT експерти. Така ще имаме взор по какъв начин се развива образованието ни в тази сфера и да подготвим просветителни стратегии, които да дават отговор на международните трендове. Догодина ще имаме повече бургаски представители в олимпиадата, защото учениците ни в компетентност " Изкуствен разсъдък “ в гимназията по компютърно програмиране ще са напреднали “, показа кметът.

" По време на олимпиадата по филология предходната година ни хрумна концепцията да създадем едно съревнование, което да не е затворено, а да бъде близо до съвремието, в крайник с времето. Журито е от водещи университети като Оксфорд, MIT, университета в Абу Даби и INSAIT към СУ " Св. Климент Охридски “. Понеже изкуственият разсъдък не се учи в българските учебни заведения, взехме решение състезателите да се избират от другите влиятелни интернационалните надпревари. В България това са националната олимпиада по информатика и олимпиадата по филология “, съобщи Александър Велинов – съосновател на IOAI.

Александър Велинов добави още, че бургаският представител е Ванеса Калинкова от 11 клас в ППМГ " акад. Никола Обрешков “, която предходната година бе в националния тим по филология. Другите възпитаници от двата български тима, които ще се включат в олимпиадата са от математическите гимназии в Пловдив, София, Велико Търново и Варна. Ръководители на българските тимове са Йоан Саламбашев и Радостин Чолаков.

" Двата кръга на олимпиадата ще бъдат в ППМГ " Акад. Никола Обрешков “ и ОУ " Александър Георгиев Коджакафалията “. В Конгресния център в понеделник ще се организира научна конференция, която ще събере огромните мозъци в региона на изкуствения разсъдък от университети и интернационалните компании, които ще изнесат лекции и ще проведат с участниците на практика работилници. Участниците ще имат и време, в което да се опознаят, да изградят нови другарства, като посетят КТК " Ченгене скеле “, Морската градина, бургаските плажове “, добави още зам.-кметът по обучение Михаил Ненов.

Кметът благодари на всички доброволци от ПГКПИ, ППМГ, ОУ " Александър Георгиев Коджакафалията “ и Международният юношески център, които ще оказват помощ и създадат наличието на гостуващите тимове в Бургас вълнуващо и незабравимо.

Специален посетител на първото издание на олимпиадата ще бъде звездата от българската музикална сцена Мария Илиева.

Основен сътрудник е Гугъл, а хазаин на събитието е бургаската Професионална природоматематическа гимназия " Акад. Н. Обрешков “.

Събитието се провежда от фондация ЛЕРАИ, с поддръжката на Община Бургас, Министерството на образованието и науката и под патронажа на президента на Република България. Партньори и спонсори на олимпиадата са институции, неправителствени организации и компании от целия свят.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР