Разследване за наличие на картел при формиране цените на млечните

...
</TD
>Разследване за наличие на картел при формиране цените на млечните
Коментари Харесай

НАП и БАБХ започват проверки за цените на млечните продукти

Разследване за съществуване на картел при образуване цените на млечните артикули, желаят от Асоциацията за отбрана на потребителите. Мотивите са, че изкупните цени на млякото са ниски, токът и газа поевтиняха, само че цените на млечните артикули не падат. По данни на Комисията за стоковите тържища и борсите повишаването за по-малко от 2 години е фрапантно.

При сиренето то е с 55%, кашкавалът е по-скъп с 54 на 100, а маслото коства с 30% повече. След консултативния съвет за млякото в земеделското министерство Кирил Вътев съобщи, че ведомството няма право да проверява картел при млеката, само че може да ревизира по какъв метод се разпределя добавената стойност при млечните артикули. За задачата е почнала инспекция на Национална агенция за приходите и Агенцията по храните, осведоми Българска национална телевизия.

" Когато конкуренцията допуска намаление на цената, тя ще бъде понижена. Тя административно не може да бъде определяна от никого. Тя се дефинира от търговеца и когато има кой да заплаща тази цена, той я държи. Ние нямаме право да проверяваме картел, само че можем да създадем инспекция за разпределението на добавената стойност по цялата хранителна верига от полето до масата и тази инспекция се прави в противоположния ред от магазина до полето надолу ", сподели Кирил Вътев, министър на земеделието и храните.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР