Разкопките на Яса тепе 1 за тази година приключиха, съобщи

...
</TD
>Разкопките на Яса тепе 1 за тази година приключиха, съобщи
Коментари Харесай

Археолог говори за разкопките на Брезовско шосе в Пловдив: Движението ще бъде възстановено за зимните месеци

Разкопките на " Яса тепе " 1 за тази година завършиха, заяви в предаването " Цветовете на Пловдив " по Радио " Фокус " археологът Стоян Иванов.

" Нашият археологически сезон завърши по напълно справедливи метеорологични аргументи. Ние бяхме на терен в границите на седем календарни месеца, над 120 работни дни, в които успяхме да проучим над 90 метра от трасето, попадащо в зоната на археологическия монумент ", посочи Иванов.

" Доста съществено начинание, няма да крием, че беше много изтощително. Това са разкопки в градска среда, под съществено напрежение. Въпреки това, екипът, на който благодаря от мое име и от името на Десислава Давидова – началник на изследването, резервира мотивация и сили да го изследва и да продължим цяла година с доста съществено движение. Самото изследване не е завършило, ще продължи и следващата година, като ще бъде възобновено в края на март – началото на април месец. Дотогава трасето ще бъде засипано и придвижването по Брезовско шосе ще бъде възобновено за зимните месеци. Обектът ще бъде замразен за зимата и през пролетта ще бъдат възобновени изследванията и надлежно и строителната активност. Това към този момент е планувано, говорено и с локалната власт, и с фирмата-изпълнител. Така че това е действителността ", добави археологът.  

По думите на Стоян Иванов, изследването е било доста сполучливо за тази година. Догодина, в случай че няма някакви форсмажорни условия, би трябвало да приключат с изследването и най-сетне да се премине към завършването на обекта.

" Хубавото е, че успяхме да преминем през множеството напречни улици и в действителност, в случай че е успокояващо за работещите примерно на " Брезовско шосе “, обходът, който ще бъде следващата година, ще бъде много по-кратък и в действителност се заобикаля една дребна зона към 100 метра, която ще остава за изследване. Това е, което касае обществеността. Това, което касае публиката и заинтригуваните – през пролетта в Археологическия музей ще има галерия, в която ще бъде включена и огромна част от находките, и хората ще имат опция да се срещнат по-подробно с нашата работа, с това, което сме свършили ", сподели археологът. 

Той обясни още, че съответните резултати са доста забавни. Тепърва ще би трябвало да се проучват данните.

" Установихме, че има остатъци от най-малко пет поредно съществуващи селища на територията на археологическия обект, които датират сред 5000 и 4500 години пр.н.е. ", сподели още Иванов. 

" Поради сериозната социална значителност на плана, който касае построяването на ВиК инфраструктура по Брезовско шосе, много се изписа и се изговори за нашата работа, и освен за нашата, за строителите – също. Но това, което касае археологическата работа, просто желая да разясним малко, да разсеем някои от по-мъгливите моменти за този обект ", добави археологът.

Той описа, че обектът на " Брезовско шосе “, така наречен Плоска могила, е селищна могила. Това е праисторическо населено място, което е известно още от края на ХІХ век. Още тогава пишат за праисторическото населено място в квартал " Филипово “ на Пловдив. Чак през 70-те години на ХХ век известният пловдивски праисторик Петър Детев прави отчасти изследване на могилата, с което той съумява да потвърди, че тя е населявана още от неолитната ера, през каменно-медната ера и през бронзовата ера. 2006 година, заради зачестилите нарушавания по територията на паметника, зачестилото строителство и намеси, междуведомствена комисия на НИПК, Министерството, общината вкарват също предпазената зона на паметника и още тогава в тези граници на могилата, които в този момент се изследват, е открит и режимът на прилагане, който по никакъв метод не се разграничава от този в централната градска част на Пловдив. Всяка една интервенция, всички изкопни действия, свързани със строителство, с инфраструктура, се предхождат наложително от археологически разкопки.

" В това отношение просто желая да акцентира на това, че ние нищо ново не разкриваме като обект. Обектът е прочут от доста време и неговият режим на прилагане на територията му също от много време обратно е открит. Няма никаква самодейност в нашата активност. Ние изпълняваме безусловно съответни наставления, препоръчани от междуведомствената комисия ", разясни Стоян Иванов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР