Проведе се XVI национален конгрес по оториноларингология от 7 до

...
</TD
>Проведе се XVI национален конгрес по оториноларингология от 7 до
Коментари Харесай

Над 200 специалисти взеха участие в XVI национален конгрес по оториноларингология

Проведе се XVI народен конгрес по оториноларингология от 7 до 9 октомври в Бургас, проведен от Българското национално съдружие по оториноларингология, хирургия на глава и шия. Форумът събра водещи експерти по УНГ заболявания от страната и чужбина, които показаха новостите в сферата и разискаха развиването на специалността.

Конгресът беше публично открит от ръководителя на Българското национално съдружие по оториноларингология, хирургия на глава и шия – проф. доктор, който означи засиления интерес към най-голямото събитие в региона на оториноларингологията през 2022 година Официален посетител беше ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров, който поздрави участниците на формалното разкриване на конгреса. Министърът на опазването на здравето доктор, който също е експерт по УНГ заболявания, изпрати приветствен адрес, с който приветства събитието. Приветствие към делегатите насочи и заместник-кметът по опазване на здравето на община Бургас – госпожа Ананиева.

Конгресът се организира под мотото " Лечебни концепции в оториноларингологията – настояще и бъдеще “. Научната стратегия съдържаше 58 отчета, структурирани в сесии по главните посоки, в това число и сесия с акцент върху затрудненията на УНГ органите, провокирани от COVID-19. Специално присъединяване в научната стратегия взеха гост-лекторите prof. Raluca Grigore от Румъния, prof. Andrzej Zarowski от Белгия, prof. Maciej Misiołek от Полша, Prof. Jonas J.-H. Park и проф. Асен Койчев от Германия, които посетиха Бургас, показаха забавни отчети и взеха присъединяване в част от полемиките.

Интересни отчети по тематики в разнообразни посоки на оториноларингологията изнесоха видни наши експерти като проф. Румен Бенчев, проф. Диана Попова, доцент Юлиян Рангачев, проф. Марио Милков, доцент Христо Златанов, доцент Николай Сапунджиев, доцент Тодор Попов, доцент Петър Руев, доцент Димитър Пазарджиклиев, доцент Дончо Дончев  и други.

Младите УНГ експерти, които бяха отличени на миналогодишния конгрес и получиха премия – присъединяване в профилиран обучителен курс по специалността – доктор Александрина Топалова-Шишманова, доктор Лора Никифорова и доктор Борис Духленски, още веднъж взеха присъединяване в научната стратегия и демонстрираха развиването си и постигнатите резултати.

На тазгодишния конгрес още веднъж бяха планувани награди за млади експерти с най-хубаво показване в научната стратегия. Определеното жури от Българското национално съдружие по оториноларингология, хирургия на глава и шия награди доктор Георги Давидов, доктор Мария Краева, доктор Денис Милков и доктор Кирил Пеев, които с изключение на грамота, връчена по време на закриващата церемония вечеря, получиха и грант за присъединяване в образование или научно събитие, обезпечен от сдружението.

В рамките на конгреса се организираха 2 кръгли маси. Едната по проблемите на неонаталния слухов скрининг, а другата за онкохирургията на глава и шия. В кръглите маси, с изключение на оториноларинголози, присъединяване взеха и експерти по други специалности, които имат отношение по проблемите – педиатри, неонатолози, онколози, радиолози и други Поставянето на двете тематики в мултидисциплинарна публика разреши да се организира сложно разискване на проблемите, с което да се сложи началото на ефикасни решения в интерес на българските пациенти.

Конгресът провокира огромен интерес на професионалната общественост на експертите по уши, нос и гърло от цялата страна. Научното събитие се радваше и на засилен интерес от страна на едни от най-големите компании от здравната и фармацевтичната промишленост, които го поддържаха като изложители.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР