Промени в платения отпуск се предлагат с изменения на Наредбата

...
</TD
>Промени в платения отпуск се предлагат с изменения на Наредбата
Коментари Харесай

Адвокат: Майката може да прехвърли отпуск на бащата, както и на бабите и дядовците

Промени в платения отпуск се оферират с промени на Наредбата за работното време. Предвижда се чиновниците в обществените услуги да имат право на продължен заплатен годишен отпуск. И още - след навършване на 6-месечна възраст на детето, със единодушието на майката остатъкът от отпуската може да се употребява от бабата или дядото.

" Майката може да трансферира отпуск на бащата, както и на някой от родителите на майката и бащата. Това е нова смяна, която конкретизира това право майката да трансферира отпуск. Това е механически прийом, който е регламентиран в наредбата ", разяснява юрист Николай Стоянов.

Юристът изясни какви са стъпките:

Попълва се Приложение №8, подава се при работодателя и той няма право да откаже използването на този отпуск от страна на бащата или някой от родителите на майката и бащата. Трябва да съществуват справедливи аргументи за отхвърли на работодателя. Във всеки миг майката може едностранно да изиска да продължи да употребява този отпуск.

Съответният служащ може да се обърне към Инспекцията по труда. Правомощия имат и от Национален осигурителен институт, които също правят инспекции в такива проблеми, стана ясно още от думите на адв. Стоянов пред.

Гостът посочи, че няма смяна в размера на отпуск, а прецизиране на работното време на експертите, които дават обществени услуги.

" Когато нещо се дава допълнително на служащия, постоянно би трябвало да се приветства и е положително за чиновниците. Наболял проблем е неналичието на фрагменти, нужни са експерти, които от ден на ден липсват ", обърна внимание адв. Стоянов.

Той разясни, че по закон няма обвързване от страна на работодателя да даде спомагателен отпуск за насъбран стаж.

При ненормирано работно време и оставане на работа след приключване на работното време - този труд не се заплаща, а се компенсира с заплатен годишен отпуск не по-малко от 5 работни дни годишно. Работата в почивни дни и на публични празници би трябвало да се заплаща като ексклузивен труд, уточни още адв. Стоянов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР