Приключиха дейностите по реставрация и възстановяване на авторската мозаечна композиция

...
</TD
>Приключиха дейностите по реставрация и възстановяване на авторската мозаечна композиция
Коментари Харесай

Реставрираха едни от най-красивите мозайки в Пловдив

Приключиха дейностите по реституция и възобновяване на авторската мозаечна комбинация на огромния български създател Трифон Неделчев представляваща фонтан, направен през 1980 година, ситуиран пред ДКЦ V, в регион " Тракия “. В процеса на работата Трифон Неделчев възвърне точно както над 40- годишните следи на времето, по този начин и следствията от вандалски прояви, довели до изкъртване със мощ и механично изпитание на редица мозаечни детайли.

Днес мозаечният фонтан е освен възобновен като произведение на изкуството, само че и работещ. Пускането му в употреба, изцяло освежен, хубав и в деяние, провокира извънредно доста положителни страсти измежду хората в региона, като част от тях персонално благодариха на създателя Трифон Неделчев, описа самият създател.

Предвижда се слагането на камери, които да спомогнат за попречване на вандалските прояви над красивия фонтан отсега нататък, с цел да може естетизираната зона пред ДКЦ V в ЖР " Тракия “ да радва хората и да внася хладина в летните горещини. Още през предходната година на оборудването бе инсталирано арт осветяване, сменена бе системата, помпата, хидроизолацията и дюзите.

Припомняме, че през август предходната година, двете огромни мозаечни пана върху фасадата на бл. 15 в ж.р. " Тракия “ също блестнаха в цялостния си искра, откакто в продължение на близо три месеца Трифон Неделчев, дружно с помощници, извърши прецизната и трудоемка активност по реставрацията на двете творби на монументалното изкуство, с цел да могат още веднъж да греят в цялостен искра с естествените си цветове и в целокупност. 

Това се случи по самодейност на кмета на регион " Тракия “ тогава, а през днешния ден кмет на Пловдив -, и заместник-кмета по просвета, археология и туризъм, със съдействието на шефа на ГХГ Красимир Линков. 

Тогава бе направена връзка с Трифон Неделчев - създател на паната, основани през 80-те години на предишния век, в съавторство с Маргарита Томова и Александър Балдев. Неделчев, който живее непрекъснато в Германия, одобри работата с наслада, като обезпечи скъпоструващите материали за своя сметка и се отхвърли от авторски хонорар в интерес на положителното дело.

" Ежегодно в бюджета на община Пловдив посредством отдел " Култура, археология и културно завещание “ се залагат средства за реституция на монументално изкуство. По това перо бяха реставрирани мозайките на Йоан Левиев в подлеза на Чифте баня, паметника на Захари Стоянов, паметника на Момотаро от Окаяма, " Рибарчето “ и чешмата " Хорцето ", намиращи се в Цар-Симеоновата градина и други. 

Община Пловдив ще продължава да поставя старания и грижа за запазване и ръководство на един правно недобре предпазен сегмент на културното завещание в България - фасадното монументално изкуство, основано през последните 70 години. Използвам опцията да се обърна към жителите на Пловдив да демонстрират непоносимост и да не позволяват вандалски прояви, да алармират за нередности и да пазят тези извънредно красиви мостри на монументално изкуство “, разяснява заместник-кметът по просвета, археология и туризъм.

Двете реставрирани пана, дружно с шадравана, ситуиран в откритото градско пространство пред ДКЦ V са заведени в салдото на администрацията на регион " Тракия “, която отсега нататък ще поставя грижи за тяхното поддържане.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР