През седмицата финансовият министър призова бизнесът у нас да организира

...
</TD
>През седмицата финансовият министър призова бизнесът у нас да организира
Коментари Харесай

Финансист №1 към бизнеса: 2000 евро заплати! Управител от Пловдив: Друг път!

През седмицата финансовият министър прикани бизнесът у нас да провежда работата на чиновниците си по този начин, че техните служащи да получават заплати от 2000 евро на месец.

Как се приема апелът на министъра, проверихме в Пловдив, където е най- огромната индустриална зона в Източна Европа, и в родния град на министъра – Хасково.

Със междинна работна заплата от 1308 лева за второто тримесечие на годината Хасково и районът се подреждат на четвърто място в обратна посока в националната  ранглиста на статистиката за размера на възнагражденията. В родния град на влизаме в едно от машиностроителните   предприятията с 250 чиновници и междинна заплата два пъти по-висока от тази в района

Кандидатите би трябвало да са навършили 20 години, не е нужен предходен опит

Питаме шлосера Росен Георгиев подписвал ли се е на 2000 евро заплата: " Все още не, само че добре звучи. Има работа, има пари, т.е. нещата са свързани “, разяснява Георгиев.

Че не финансовият министър, а продуктивността дефинира заплатите, споделя и притежателят на предприятието инж. Димитър Назъров.

" Аз не знам дали има някой началник и подобен шеф, който желае да дава ниски заплати, в случай че може да дава високи. Въпросът е, че нашият труд е по-непроизводителен, приказвам за България. Иначе е хубаво да се дават огромни заплати, тъй като хората ще остават тук, няма да я има тая миграция “, счита Назъров. 

На 80 км на запад от Хасково е най-голямата индустриална зона в Източна Европа – в Пловдив. В един от заводите в зоната – за елементи за автомобилната промишленост, работят също 250 души. И въпреки че заплатите са по-високи от тези в Хасково, и тук фишът от 2000 евро не е всеобщ

" Когато започнах работа, съм почнал с малко над минималната. В момента заплащането се приближава до това, което министърът е коментирал, само че като цяло мисля, че би трябвало да се увеличи себестойността на продукта, който произвеждаме, с цел да може да си позволим да даваме по-големи заплати в нашия отрасъл “, споделя Атанас Петков, управител произвеждане. 

И съгласно шефа на " Мекалит България “ Красен Кръстев междинна заплата от 2000 евро у нас е мъчно достижима цел на този стадий.

" Като цяло българската промишленост не създава артикул с висока добавена стойност. Високата добавена стойност е оня съставен елемент, който посредством цената на продукта разрешава възнаграждение на избрани равнища. Това не значи, че не могат да се трансформират нещата. През 2024 година съгласно мен е нереалистично да се мисли за такова равнище на заплащане “, изяснява Кръстев.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през второто тримесечие на годината с най-висока средна работна заплата от 2697 лева. е  София.

" Трябва да има подобен апел, с цел да се покачват заплатите, всички желаеме заплатите да се усилват. Освен продуктивността, има още два фактора, които са основно значими, с цел да реализираме такива заплати – те са свързани с конкурентоспособността на стопанската система. Един от основните фактор са вложенията. Колкото по-високо софтуерно е едно дружество, толкоз и продуктивността на труда ще нарасне “, разяснява пред bTV Лидия Шулева, някогашен обществен министър в кабинета " Саксокобругготски “.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР