Повече от година, след като Покровнишкият мост край Благоевград поддаде,

...
</TD
>Повече от година, след като Покровнишкият мост край Благоевград поддаде,
Коментари Харесай

Покровнишкият мост край Благоевград продължава да бъде опасен, но мерки не се взимат

Повече от година, откакто Покровнишкият мост край Благоевград поддаде, няма решение за създаване на ново оборудване, стана известно на брифинг на кмета на общината Илко Стоянов.

Мостът е затворен за придвижване от 13 декември 2021 година, а ден по-рано, на 12 декември, кметът на Благоевград разгласи бедствено състояние, след траяли няколко дни проливни дъждове в района, напомня Българска телеграфна агенция. 

Обследване на моста откри, че оборудването е компрометирано, а прекосяването на коли по него – рисково. Оттогава се търси решение за създаване на ново оборудване, напомни общинският кмет. 

Мостът свързва Благоевград и шест обитаеми места от общината. Затварянето на придвижването по него удължава връзката на жителите на няколко села до общинския център с близо 15 километра в двете направления, което предизвика протест на локалните хора с искане за бързо разрешаване на въпроса и създаване на нов мост. 

Вчера, 4 януари, в Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) е имало работна среща с институции, измежду които Агенцията " Пътна инфраструктура: “, " ВиК – Благоевград “, строители и заинтригувани страни по отношение на плана за създаване на нов мост над река Струма при Покровник, оповестиха от пресцентъра на министерството. Срещата е инициирана от заместник-министър Николай Шушков, който през миналата година два пъти заемаше поста регионален шеф на Благоевград.

По време на срещата Шушков е показал, че построяването на оборудването при Покровник се забавя и това поражда напрежение и съмнение измежду жителите на община Благоевград, оповестиха още от Министерство на регионалното развитие. По думите на Шушков, представени от пресцентъра, мостът е основен, тъй като свързва града с част от промишлената зона и още шест села, само че към този момент година нищо не се случва, а процедурите са извървени. На срещата заместник-министърът е споделил, че страната повече няма да разреши закъснение на плана, " още повече, че остарелият мост може да рухне всеки миг “. 

От страна на строителите е заявена подготвеност за започване на действия по разглобяване на остарялото и рисково оборудване, които предхождат строителството на новото, допълват още от министерството. Оттам показват, че съществена спънка е съществуването на газопровод и тръбопровод, които сега минават по моста, а без изместването им няма по какъв начин да стартира същинската работа на терен. Газопроводът е главен за Благоевград и зарежда повече от 3000 клиента, в това число учебни заведения, детски градини, обществени заведения и други. 

Днес срещата разяснява кметът на Благоевград, който сподели, че към момента няма изясненост какво ще се случи, нито по кое време ще стартира построяването на нов мост над река Струма при Покровник. По думите му концепциите, коментирани през вчерашния ден, а точно за планиране на краткотрайно оборудване над реката, по което да минават тръбите с газ и вода, с цел да стартира градежа на новия мост, са положителни, само че " най-неприятното в цялата история е, че ние отново не получихме отговор за това по кое време ще стартират дейностите, аз настоявах за това нещо да получим дата, каквато и да било, с цел да можем да отговорим на жителите на тази община съответно ". " Оказва се, че все още не можем да посочим такава дата “. 

По тематиката следва втора среща в Министерство на регионалното развитие, сподели още Стоянов, само че уточни, че търпението на локалните хора е изчерпано. Притеснения общинският кмет изрази и във връзка със положението на моста сега, който е мощно злепоставен и при възможни проливни дъждове опасенията са, че може да рухне. Тръбата, по която се обезпечава газ за общината към момента е там, сподели Стоянов и зададе въпрос какво ще се случи с газоподаването към града при подобен случай.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР