Пловдивската митрополия планира да изгради голям соларен парк за производство

...
</TD
>Пловдивската митрополия планира да изгради голям соларен парк за производство
Коментари Харесай

Пловдивската митрополия прави соларен парк на Асеновградско шосе

Пловдивската митрополия възнамерява да построи огромен слънчев парк за произвеждане на електрическа сила в личен парцел на Асеновградско шосе. Уведомление за капиталовото желание е подадено в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив от притежателя на парцела - манастир " Св. Св. Козма и Дамян ", предава Plovdiv24.bg .

Фотоволтаичната електроцентрала за произвеждане на електрическа енергия от възобновим изпочник ще е с мощ до 35 MWp. Съоръжението ще се простира върху 350 971 квадратни метра. Теренът съставлява равнища, категория на земята 7, само че има уверение за неполивна повърхност. Намира се в землището на община Куклен, местност " Орта хан ", с " лице " към Асеновградско шосе. За да се осъществя концепцията би трябвало да се промени предназначението на парцела на земеделска земя за неземеделски потребности. 

Инвеститорът възнамерява създадената електрическа енергия да се употребява за лично ползване, а непотребните количества да се отдават на електропреносната мрежа на енергийния систематичен оператор. 

Фотоволтаичната система ще се състои от фотоволтаични модули с идентични параметри и характерности, като техният брой и номинална мощ подхождат на общата планувана конфигурирана мощ. Монтажът ще се прави върху железни структури, закрепени към терена, като са насочени с ревю и надолнище по този начин, че да се обезпечи оптималната успеваемост. 

За оптимално потребление на площта на парцела, както и климатичния капацитет на местоположението, ще бъде употребена най-нова технология за направа на фотоволтаични модули - двулицеви. Тези модули се характеризират със същите градивни характерности като стандартните, само че заради дейния низък пласт, съумяват да утилизират и отразената слънчева светлина. В взаимозависимост от количеството отразена светлина, която попада върху долния пласт на модулите, спомагателния енергиен рандеман може да варира в необятни граници.

За вкарването на генерираната сила в електроразпределителната мрежа на ЕВН за потребностите на нейната утилизация, генераторната мощ ще бъде присъединена през повишаващи трансформатори с понижени загуби. Най-оптималното решение е да се употребяват повишаващи трансформатори с мощ 1MW всеки, като по този начин ще бъдат построени трафопостове с два трансформатора или общо 18бр. трафопоста за цялата централа.

Достъпът до парцела ще се реализира посредством създаване на пътна връзка с локалното платно на пътя Пловдив-Асеновград II-86.

При употребата на централата ще е нужна вода единствено за питейно-битови потребности в доста дребни количества, тъй като човешко наличие на обекта ще е неотложно единствено за техническата поддръжка и разчистване повърхността на модулите. Предвижда се да се реализира връзка с ВиК мрежа от прилежащ парцел, благосъстоятелност на възложителя.

Директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив Ивайло Йотков счита, че не е належащо да се прави екологична оценка на проекта, защото производството е безотпадно, тихо и не провокира излъчвания в околната среда и въздействията са сведени до най-малко. Оперативното ръководство на фотоволтаичните уреди и системи е автоматизирано и ще се прави отдалечено, не се нуждае от непрекъснат действен личен състав. Решението губи правно деяние, в случай че в период 5 години от датата на влизането му в действие не е утвърден проекта.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР