Перспективите за развитието на читалищата в русенско и ролята на

...
</TD
>Перспективите за развитието на читалищата в русенско и ролята на
Коментари Харесай

Оластният управител на Русе: Гордея се с това, което нашите читалища постигат

Перспективите за развиването на читалищата в русенско и ролята на страната в този развой разиска регионалният шеф Данаил Ковачев с представители на Съюза на Народните читалища през днешния ден, оповестиха от Областна дирекция-Русе. Срещата се организира под патронажа на Ковачев, който уточни, че сходни начинания постоянно водят до нови хрумвания и благоприятни условия за разширение на съдействието сред институциите.

" Гордея се с това, което нашите читалища реализират, несъмнено доказателство и самопризнание, за което са многочислените им награди от влиятелни фестивали и активността им в границите на общините. Освен че те дават опция за развиване на креативните заложби на десетки генерации, те имат и още една доста значима функционалност – да бъдат страж на полезностите, които са ни съхранили като народ “, съобщи регионалният шеф.

" Независимо от повратностите на времето, през годините българското читалище се утвърди като същински нравствен център, който възпитава в приемливост и национализъм. Неговата все по-отчетлива роля се показва и в това, че то няма опция в съхраняването и предаването на националните обичаи в областта на словото, музиката, танца и литературата “, добави още регионалният шеф.

Той бе безапелационен, че в негово лице и в това на екипа му читалищните дейци постоянно ще намерят съидейници и другари. Ковачев бе безапелационен, че Областна администрация ще продължи да подкрепя активността на културните институции. Припомняме, че през последните няколко години Областната администрация взаимно с читалищата в района осъществя редица начинания, отдадени на ролята на българската просвета в европейския свят, предварителната защита на езика на омразата, както и такива, свързани с опазването на българските обичаи.

По време на срещата Ковачев удостои с почетна грамота ръководителя на Съюза на националните читалища доктор Николай Дойнов, който е и заслужил читалищен деятел. Грамота получи и ръководителят на Областния съвет на организацията Мануела Симеонова. Отличието бе връчено и на двамата за цялостния им принос към развиването на читалищното дело в района.

На срещата участва и заместник-кметът по филантропични действия на Община Русе Енчо Енчев. Той също изрази удовлетворение от срещата, а Ковачев уточни положителната съгласуваност и взаимоотношение сред двете институции.

В рамките на самодейността беше извършена и анкета, която да откри кои съгласно читалищата действия могат да отпаднат от техния обсег и какви нови могат да бъдат включени. Подобна анкета бе направена за подготовка разискванията на бъдещите промени в Закона за националните читалища.

Същевременно до 31 октомври е в ход самодейността " Читалищни дейци XX – XXI век “. Идеята е да бъде издадена антология, в която да се включат всички дейци на читалищното дело – ръководители, секретари, художествени ръководители, преподаватели и деятели /до 5 души на читалище/. Всяко читалище номинира лицата и ги изпраща на съставителите до края на утрешния ден.

От края на 2017 година българските читалища получиха интернационално самопризнание за това, че съумяват да останат живи публични институции, в които националната просвета се възпитава и предава през поколенията до наши дни с вписването им в регистъра на ЮНЕСКО. В срещата участваха читалищата, които са членове на Съюза на националните читалища. В русенско те са над 85.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР