Отворено писмо до кмета на Община Пловдив г-н , подписано

...
</TD
>Отворено писмо до кмета на Община Пловдив г-н , подписано
Коментари Харесай

Кърваво писмо до кмета на Пловдив

Отворено писмо до кмета на Община Пловдив господин, подписано от над 100 пловдивски общественици:

Копие: Министерство на районното развиване

Копие: Министерство на финансите

Копие: Министерство на екологията

Копие: Всички пловдивски и национални медии

Г-н кмете

Ще ви го кажем простичко, освен това по два метода – по-мек и по-твърд. С вярата най-сетне да ни разберете.

Пробивът под Водната палата, който към този момент започнахте, е (в меката версия) недомислен и извънредно непредвидлив.

Казано по-ясно и недвусмислено – това е градоустройствено безумство и закононарушение против сегашните и бъдещите генерации пловдивчани.

От 60-те години на ХХ век насам целият цивилизован свят все по-настоятелно и безалтернативно търси способи да извади автомобилния трафик от градските центрове и да замести асфалта на пътищата с озеленени пешеходни и велосипедни алеи.

Реките, пресичащи градовете, навсякъде се вадят от бетонните си корита и се търсят всевъзможни способи те да бъдат социализирани – тъй че да могат да оферират опция на напрегнатия градски живот, като обезпечават благоприятни условия за разходка, забавление и допир с природата.

В същото това време, вие се пробвате да върнете времето обратно (за жал – необратимо!) като построите автомагистрала там, където до неотдавна е имало алея – и откъснете знаковата за пловдивчани река Марица от останалата част на града.

И не, не ни излизайте с мантрата за " облекчение на трафика ": от десетилетия е открито (както кристално ясно изяснява Ян Геел в книгата си " Градове за хората ", трансформирала се в последните години в същинска библия на градоустройството с човешки измерения), че основаването на нови автомагистрали (увеличаване на предлагането) единствено усилва търсенето, като основава повече трафик. Единственият метод да облекчим трафика в градските центрове е като затваряме пътни платна, ограничаваме скоростта на придвижване и сътворяваме споделени улици.

Г-н кмете, ние в Пловдив сме същински щастливци – разполагаме с град, който от хилядолетия се е развивал като пешеходен град. С други думи – точно по метода, по който от половин век насам се пробват да се развиват най-големите градове в света, отпред с Ню Йорк, Лондон, Москва и Сидни (все градове, които са канили гореспоменатия Ян Геел за консултант).

Пловдив е и постоянно е бил град за хората. Не го превръщайте в град за колите.

Поколенията няма да ви простят. Ако осъществите гореспоменатия пробив (свързан от горната страна на всичкото с изсичане на маса дървета и заплащане на милионни санкции поради това) името ви ще заеме справедливо място до имената на тези пловдивски управници, които унищожиха Марково тепе и го трансфораха в каменоломна.

Огромните средства, планувани за този план, могат да бъдат от скъпа изгода за нещо в действителност свястно – основаване на градска железница, свързване на всички велоалеи в единна мрежа, нов мост над река Марица, довеждане докрай на Околовръстното шосе, електрифициране на градския превоз. Но даже и планът да беше напълно безвъзмезден, той отново би бил унищожителен за Пловдив и неговата градска тъкан.

Призоваваме ви неотложно да спрете по този начин наречения " пробив под Водната палата " и да приберете досиетата по плана в чекмеджето на забравата.

В противоположен случаи ще бъдем принудени да сезираме всички национални и интернационалните институции (включително тези, от които получавате главното си финансиране) и да предприемем открити протестни дейности.

Не бихме желали да се стига до такава степен, тъй като и двете ще бъдат сериозен удар по репутацията на града ни – както и по вашата персонална известност.

Но няма да се поколебаем да го създадем – тъй като става дума за нашето общо бъдеще. И за благоденствието на децата ни – които ще обитават този град, когато нас към този момент няма да ни има.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР