от Община Благоевград предоставиха следната информация за състоянието на

...
</TD
> от Община Благоевград предоставиха следната информация за състоянието на
Коментари Харесай

Байкушев отговори на Стоянов: Ето къде са 10-те милиона

от Община Благоевград предоставиха следната информация за положението на общинските финанси. 

Публикуваме позицията без редакторска интервенция:  В момента на встъпване в служба на новия кмет на 14 ноември, разполагаемите средства на общината са 480 хиляди лева Това е видно и от предоставеното от господин Стоянов извлечение от сметките на общината към 17 ноември 2023 г.  Към тази дата по всички сметки на общината фактически се намират 11.1 млн. лева Сумата е образувана както следва:

1. Чужди средства - 1.941 млн. лева Това не са разполагаеми средства на общината. Това са непознати средства, предоставени под формата на гаранции и депозити от трети лица, които подлежат на връщане.  

2. Средства на европейски планове - 3.376 млн. лева Това също НЕ са разполагаеми средства на общината, а средства за разплащане по настоящи планове. Основната част от тях все още (28 ноември) към този момент са разплатени.   

3. Бюджетни средства - 5,755 млн. лева Те са образувани както следва:

3.1. От тях 4,237 млн. лева са прехвърляния от централния бюджет за държавно делегираните действия. Това са пари, които община Благоевград би трябвало да разплати към съответните звена - учебни заведения, детски градини, защита, опазване на здравето. За тези 3,762 млн. лева общината работи като " пощенска кутия “ и НЕ разполага с тези средства свободно. 

Към момента (28 ноември) тези средства към този момент са разплатени и НЕ се намират по сметките на общината.

3.2. 1,038 млн. лева са запорирани от строителя на басейна в Еленово. 

3.3. 480 хиляди лева са действително разполагаеми средства, както към този момент бе оповестено от кмета на общината.   Предоставяме и още данни от голяма важност за осведоменост на обществото по отношение на финансовото положение на общината:

1. Към 17 ноември общината би трябвало да разполага с 6,786 млн. лева целеви средства от страната по трите плана (1) за свлачището по пътя за " Бодрост “, (2) улица " Промишлена " и (3) " Камерна опера ". Тези средства не се намират по сметките на общината;

2. Към 17 ноември общината има отговорности към снабдители в размер на 2.1 млн. лева, от които 1.144 млн. лева са просрочени; 

3. Към 14.11. получените средства за изборите в размер на 1.31 млн. лева не са разплатени. Парите за изборите са преведени на общината от страната преди 14 ноември, само че са изхарчени за други разходи;

4. Общият размер на задълженията на общината по банкови заеми към 17 ноември е 17.5 млн. лева.   Припомняме, че отговорност на всяка обществена персона, която борави с информация за общинските финанси, е да сервира тази информация правилно и цялостно, тъй че да не се вкарват жителите в подвеждане.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР