От началото на годината полицията в Бургас е издала общо

...
</TD
>От началото на годината полицията в Бургас е издала общо
Коментари Харесай

Полицията в Бургас е издала 178 заповеди за защита от домашно насилие от началото на годината

От началото на годината полицията в Бургас е издала общо 178 заповеди за отбрана от домашно принуждение. Това стана ясно по време на брифинг, във връзка със стартирането на 16-те дни за битка против този вид закононарушение, съобщи кореспондент на  " Фокус ".  

" Ролята на полицейските чиновници е повече от основна при разрешаване на казуса с домашното принуждение, защото това е държавният орган, от който в началото се търси поддръжка. Полицията има опция за издаване протокол за предизвестие, който би трябвало да изиграе възпираща роля във връзка с нападателната страна ", изясни началникът на отдел " Охранителна полиция и КАТ " при ОДМВР-Бургас комисар Марин Димитров. 

За 2020 година са били издадени 611 такива протокола, уточни той, при 676 за 2021-а. " Само за първите 8 месеца на тази има общо 425 протокола за предизвестие. Това сочи за една релативно устойчива наклонност при вписване на случаите, свързани с домашно принуждение ", добави комисар Димитров. 

Запазва се наклонността във връзка с досъдебните производства, формирани за несъблюдение на заповедите в отбрана, по които се планува наказване до 3 години " отнемане от независимост " или санкция до 5000 лв.. " Досега за 2022 година има регистрирани 20 такива случая, а за 2021 те са били 38 ", добави комисарят. 

Наблюдава се и наклонност към увеличение броя на досъдебните производства, формирани по член 131 от Наказателен кодекс - породена телесна щета в изискванията на домашно принуждение. " За 2021 сме имали 30 такива, а досега за 2022 те са 20. Интересни са и случаите на домашно принуждение, при които за несъблюдение на заповед за отбрана позволилият нарушаването е арестуван за 24 часа. До месец август на 2022 има 38 случая, а през 2021 - 53 ", сподели още ком. Димитров. 

Принудителното извеждане от взаимното жилище на причинителя на домашното принуждение също сформира забавна крива, добави той. През 2020 е имало 15 случая, през 2021 се усилват на 21. До края на месец август на актуалната има 10 такива случая.

" Броят на писмените сигнали, подадени от полицията в Бургас до дирекция " Социално подкрепяне ", за получени данни на домашно принуждение над малолетни лица, лица с уврежания или такива под забраняване за 2021 са 4, а до момента през 2022 - 9 ", уточни началникът на " Охранителна полиция и КАТ ". 

Този вид закононарушения се правят главно от лица, които са в близкото обграждане на потърпевшия - съпрузи, някогашни съпрузи, родители и други, изясни прокурор Радослав Воруков, началник на Бургаската районна прокуратура. 

" До момента за 2022 година са следени 107 досъдебни производства за закононарушения, осъществени в изискванията на домашно принуждение. От тях са формирани 43, решени са 61, а на произвеждане към момента са 46. В съда с разнообразни актове са импортирани 16 от решените, по които има наказани 13 лица. Прекратени са 29 ", добави прокурор Воруков. 

По отношение на делата, които са формирани за несъблюдение на заповед за отбрана от домашното принуждение, през 2022 са следени 52. Решени са 29. Има наказани 9 лица, прекратените са 14.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР