От 20.00 до 23.00 часа днес Моста в Бургас ще

...
</TD
>От 20.00 до 23.00 часа днес Моста в Бургас ще
Коментари Харесай

Моста в Бургас светва в синьо по повод Деня на пулмоналната хипертония

От 20.00 до 23.00 часа през днешния ден Моста в Бургас ще светне в синьо в символ на съпричастност с пациентите, които се борят с нелечимата рядка и подла болест “на сините устни " - пулмоналната хипертония, оповестиха от Общината. Най-разпознаваемият признак на това рядко заболяване е посиняването на устните, ръцете и краката, което се получава поради дефицита на О2 в човешкия организъм.

В интервала от 20.00 до 23 часа на 5 май 2023 година, ще бъдат осветени още Националния замък на Културата в София, Пантеонът на възрожденците в Русе и Камбанарията, наоколо до монумента " Света Богородица “ в Хасково.

" Пулмоналната хипертония е невидимата болест, която те оставя без мирис. В борбата с нея има доста герои - лекарите и хората, които вземат решение да дарят органите на свои родственици, изпаднали в мозъчна гибел. Пациентите с пулмонална хипертония, са подвластни от кислородните концентратори и скъпа поддържаща терапия. Единственият късмет в терминален етап на болестта е двустранна белодробна трансплантация. Това рядко заболяване лишава опцията на хора в дейна възраст, да тичат, да спортуват, да се забавляват - всяка крачка ги оставя без мирис “, разяснява Наталия Маева, ръководител на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.

Въпреки напъните на пациентската организация, здравната каса продължава да не финансира кислородните апарати за пациентите с пулмонална хипертония. Всяка година в България се диагностицират сред две - три деца с пулмонална хипертония. 

5 май е разгласен за Световен ден на пулмоналната хипертония през 2012 година В акцията през 2021 година ще се включат над 80 пациентски организации от целия свят. Инициатори на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония са Европейската асоциация по пулмонална хипертония, Американската и Латиноамериканската асоциации по пулмонална хипертония. Кампанията " Дари мирис “ ще се организира през целия месец май. Сдружение " Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония " е част от самодейността за девети път.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР