ООН обявява 1979 година за Международна година на детето. Тази

...
</TD
>ООН обявява 1979 година за Международна година на детето. Тази
Коментари Харесай

Защо в Пловдив има Детска железница?

Организация на обединените нации афишира 1979 година за Международна година на детето. Тази световна инициатива не подминава и България, макар че през Студената война страната да не е изключително дейна във външен проект що се касае до провеждането на взаимни политики с страни оттатък " Желязната завеса “.

От ръководителя на Комитета за просвета в България – Людмила Живкова, идва друга, само че след това работеща концепция за отбелязване на тържествената година – асамблея, в която деца от всички страни на света се събират, с цел да творят. Наречена е " Знаме на мира “.

Целта е да покаже, че детските души не са под властта на предразсъдъците и разграничителните линии на времето. Днес от дистанцията на времето не е мъчно да отсъдим, че начинанието несъмнено реализира задачите си, тъй като добива необятна известност.

Основател на асамблеята " Знаме на мира “ е Людмила Живкова. Възгледите ѝ се смятат за напредничави и значително несъвпадащи с тези на комунистическите дейци.

За семейството на България се стартира подготовка, в която са включени стотици деца и младежи, които трябвало да оставят своята диря в историята. Несъмнено в емблема на асамблеята се трансформира парк-комплекса " Камбаните “, намиращ се в подножието на Витоша, в самия завършек на столичния бул. " Александър Малинов “ (бел. ред. – през този период булевардът носи името на Людмила Живкова и това не е случайно).

Но с изключение на парк-комплекса, уредниците остават на всички нас и друго завещание. Една от атракциите, издигната за Асамблеята, е детската железница в град Пловдив. Тя е втората такава в България. Първата е " Пионер ", издигната по руски модел през 1962 година в Кърджали.

Строежът на теснолинейната железопътна линия стартира на 21 април 1979 година в долната част на Младежки рид. Строена е от възпитаници и студенти със съдействието на пловдивското поданство. Освен във връзка международната асамблея, атракцията е замислена и в чест на 35-годишнината на Димитровската пионерска организация " Септемврийче “.

Детските теснолинейки в Съюз на съветските социалистически републики се строят по сходство на съществуваща наоколо железница. Те употребяват същото съоръжение, постоянно даже такова, излязло от приложимост в прототипа. Правилата за железопътната употреба са оптимално доближени до тези на естествените железници. Имат своя железопътна инфраструктура и се употребяват за осъществяване на открити уроци.

Пловдивската железница не прави изключение. Релсите са от железопътната линия Кочериново – Рилски манастир. Междурелсието, на което са сложени, е 600 мм. Вагоните от Кочериново също са докарани в Пловдив. Трасето е основано за 156 дни. Забележително е, че макар огромните строителни работи, не е отсечено нито едно дърво от естествената забележителност. Общата стойност на релсите и прилежащата инфраструктура е 270 000 лева

Теснолинейката е открита под името Пионерска железница " Знаме на мира “ на 23 септември 1979 година. Атракция е както за децата, по този начин и за техните родители, за жителите на града и посетителите му. Хиляди деца от Пловдив и покрайнината я посещават и резервират за цялостен живот загатна за първото си качване на трен точно в Младежки рид. Детското влакче обикаля парка до 90-те години, когато железницата е запусната и затворена.

През 2004 година се заражда концепцията за обновяване на това емблематично за Пловдив място. Тя е осъществена и на 22 септември 2007 година, тъкмо 28 години след първото и разкриване, железницата отваря порти с нов образ. Влакчето, формирано от локомотив и три вагона, минава през седем уреди.

Приключението стартира от гара " Пионер “ в долната част на тепето, която е оборудвана с перон, два коловоза и светофар. Продължава да се вие нагоре, като минава през мост, издигнат над пешеходна алея, железопътен прелез с бариери и 50 метров тунел. След това идва ред на най-обичаната от малчуганите част – естакада дълга 125 метра във формата на цифрата 6.

Малкото шарено влакче минава през спирка " Снежанка ", с цел да стигне до крайната дестинация – гара " Панорама ". Там се поставя къса отмора за всички пасажери, през която могат да се насладят на прелестната панорама към града. След като прави къса маневра, теснолинейката се връща по познатия маршрут до гара " Пионер ", където чудното странствуване завършва.

През 2013 година железницата претърпява ремонт, след който гарата и заобикалящите я площадки са напълно ремонтирани. От тогава насам атракционът е наличен и за деца с увреждания, с помощта на поставената на гара " Пионер " рампа, напомня " Българска история ".

Днес влакчето е с потенциал 50 места. Със оптималната скорост от 8,5 км/час, то изминава трасе от към 2 км. Прави по 6 курса дневно, като цената на билета за дребни и огромни е единствено 1 лев. Най-хубавата част е, че по време на цялото пътешестване, което продължава към 25 минути, купетата са озвучени от обичани детски песни. Детска железница " Знаме на мира “ основава мемоари за цялостен живот от първия досег с локомотива.

Работно време:

Зимно работно време – 16 октомври до 31 март включително

От сряда до неделя в това число – 08:45 часа до 17:15 часа

Обедна отмора: 13:00 часа до 13:45 часа

Почивен ден: понеделник и вторник 

Лятно работно време – 01 април до 15 октомври вкл. 

От сряда до неделя в това число – 09:30 часа до 18:15 часа

Обедна отмора: 13:15 часа до 14:00 часа

Почивен ден: понеделник и вторник 

Разписания на влаковете, заминаващи от гара Пионер за Зимно работно време от 16 октомври до 31 март включително

10:30ч.,  11:30ч.,  12:15ч.,  14:30ч.,  15:30ч.,  16:30ч.

Разписания на влаковете, заминаващи от гара Пионер за Лятно работно време от 01 април до 15 октомври включително

10:30ч.,  11:30ч.,  12:15ч.,  15:30ч.,  16:30ч.,  17:30ч.

Работни дни: от сряда до неделя включително

Почивни дни: понеделник и вторник 

Продължителност на една обиколка - 25 минути

Цена за всички възрасти – 1,00 лева

Деца до 10 години пътуват наложително с компаньон.

Резервации на телефон: 0889 922 388 - касиер
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР