Окръжният съд, Районният съд и Районната прокуратура в Бургас организираха

...
</TD
>Окръжният съд, Районният съд и Районната прокуратура в Бургас организираха
Коментари Харесай

Ученици посетиха Съдебната палата в Бургас

Окръжният съд, Районният съд и Районната прокуратура в Бургас проведоха самобитен " Ден на отворени порти " на институциите като посрещнаха четвъртокласници от Основно учебно заведение " Петко Р. Славейков ". Съдия Моника Яханаджиян, прокурор Радостина Ганева и юрист Илка Джамбазова показаха на децата работата на трите институции.

Съдия Яханаджиян описа за работата на съда и актовете, които постановява. Учениците имаха опция да видят по какъв начин наподобяват правосъдните папки.

Представителят на държавното обвиняване и юристът, от позициите на правосъдните банки от които пледират, описаха на децата по занимателен метод какво е " закононарушение " и по какъв начин едно дело се образува и влиза за разглеждане в съда. Прокурор Ганева сложи децата в правосъден проблем по осъществяването на кражба до учебното заведение и ги предизвика с въпроси за дейностите, които те, като виновни жители би трябвало да подхващат, с цел да бъдат разкрити причинителите. Как се прави оглед на местопроизшествието, какви процесуално-следствени дейности подхващат проверяващите органи – разпит на очевидци, събиране на доказателства, правенето на експертизи, до образуването на досъдебно произвеждане. Употребата на разнообразни способи, като вземането на ДНК, дактилоскопските следи, не бяха непознати за малчуганите. Представеният юридически проблем провокира дискусия за виновността и установяването на нейните носители. Адвокат Джамбазова показа ролята на отбраната при провеждането на дело и отстояването на ползите и правата на жителите.

Четвъртокласниците влязоха в ролята на съдии, прокурори и юристи, като облякоха правосъдните тоги.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР