Окръжен съд – Бургас определи наказание в размер на 4

...
</TD
>Окръжен съд – Бургас определи наказание в размер на 4
Коментари Харесай

Затвор за Благомир, убил човек в ужасяващо ПТП с мотоциклет

Окръжен съд – Бургас дефинира наказване в размер на 4 години и 6 месеца " Лишаване от независимост " на подсъдимия Благомир Бельов за причиняване по несъобразителност гибелта на Руфим И.

Делото бе гледано по реда на Особените правила на Глава 27 от Наказателно-процесуален кодекс – Съкратено правосъдно разследване, по реда на член 371, т. 2 от Наказателно-процесуален кодекс. Съобразно диференцираната процедура, избраното наказване се понижава с 1/3та. Така подсъдимият Благомир бе наказан на 3 години " Лишаване от независимост ", което наказване да изтърпи при първичен " общ " режим.  Окръжен съд – Бургас лиши подсъдимия от право да ръководи моторно транспортно средство за период от 3 години и 6 месеца.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия за отговорен в това, че на 17.05.2018 година, към 03.10 часа, в к.к. " Слънчев бряг ", на основна алея пред дискотека " Вижън ", при ръководство на мотоциклет, марка " Хонда ", (собственост на М. З.), без да има нужната дееспособност – категория " А " и откакто е бил в пияно положение (0. 92 промила алкохол в кръвта), нарушил разпоредбите за придвижване:

- Чл. 20, алинея 1 от ЗДвП: " Водачите са длъжни да управляват непрестанно пътните транспортни средства, които ръководят " ;

- Чл. 137е от ЗДвП (Нов-ДВ, бр.51 от 2007г.): " Водачите и пасажерите на мотоциклети и мотопеди употребяват защитни каски ",

като движейки се със скорост от 27 км. в час, подхванал маневра (каскада), повдигане на мотоциклета на задна гума, возейки пасажер без защитна каска, в резултат на което по несъобразителност предизвикал гибелта на Р. И., настъпилата на 23.05.2018 година

 

Окръжен съд – Бургас оправда подсъдимия Благомир   по в началото повдигнатото му обвиняване за нарушаване на разпоредбите по ЗДвП - член 5, алинея 1, т. 1 от ЗДвП: " Всеки участник в придвижването по пътищата с държанието си не би трябвало да основава рискове и спънки за придвижването, не би трябвало да слага в заплаха живота и здравето на хората и да предизвиква имуществени вреди ".

Съобразно гледането на делото по реда на Съкратеното правосъдно разследване, подсъдимият призна всички обстоятелства изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. При постановяване на своята присъда, Окръжен съд – Бургас се употребява от доказателствата, събрани в досъдебното произвеждане и направените признания от подсъдимия.

По време на разпоредителното съвещание съдът конституира потърпевшите лица – родителите на починалото момче, като частни обвинители в наказателното произвеждане.

Според държавното обвиняване, подсъдимият Благомир не е целял вредоносния резултат, само че е бил задължен да го планува. Прокурорът пледира за наказване при превес на смегчаващите виновността условия, а точно изразеното страдание от подсъдимия, положителните му характеристични данни, младата възраст и неговата трудова ангажираност. Той изиска от съда да наложи условно наказване на Благомир  Бельов, с изпитателен период от 5 години и да го лиши от право да ръководи моторно транспортно средство.

Поверениците на потърпевшите лица пледираха пред съда за дейно наказване, като Благомир  да бъде приет за отговорен.

Защитата на подсъдимия не отхвърли настъпилата голяма покруса, само че дефинира случая като безразсъден и злополучен. Адвокатът пледира за условно наказване от 3 години " Лишаване от независимост ", с оптимален изпитателен период от 5 години, както и отнемане на Благомир Б. от право да ръководи моторно транспортно средство за оптимален интервал от време.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15 дневен период.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР